Откриха нов човешки вид, "Homo luzonensis"

Изследователите съобщават за откриването на досега непознат вид хоминиди, кръстени „Homo luzonensis". Вкаменелостите с тези отличителни черти са открити в пещера на филипинския остров Лусон. Видът е обитавал тази област преди 50 000 и 67 000 години, според проучване, публикувано в списанието Nature.


При разкопки, извършени през 2007, 2011 и 2015 г. в пещерата Каляо, са намерени седем зъба, две кости от пръсти, две кости от пръсти на краката и кост от горната част на крака. Намерените останки дават най-ранните преки доказателства за човешко присъствие във Филипините. Според изследователите, намерените останки принадлежали на поне три индивида от този вид.


Анализът на откритата през 2007 г. кост на крака предполага, че той принадлежи към рода Homo, но не е ясно към кой вид точно.


Авторите на проучването уточняват, че други намерени екземпляри, „показват комбинация от примитивни и получени морфологични характеристики, различни от комбинацията от характеристики, открити в други видове от рода Homo", като „Homo floresiensis" и „Homo sapiens", които "гарантират приписване на нов вид".


Костите на пръстите и пръстите на древните жители на Лусон са извити, което предполага способност да се катерят по дърветата, сравними с тези на хоминидите преди два или повече милиона години.


Откритието на този вид подчертава значението на острова в Югоизточна Азия в еволюцията на рода Homo, добавят изследователите. Това е вторият път през 21-ви век, когато на островите в Югоизточна Азия са открити нови видове от човешкото семейство.


„Homo luzonensis" е живял по същото време като „Homo floresiensis", средни хоминиди, обитавали индонезийския остров Флорес. "Homo floresiensis" е първият от човешкия вид, който е населявал острова Флорес преди около 100 000 - 60 000 години. Костите на представителите на този вид - наречени „хобити" заради височината им от само един метър - са открити през 2003 г. в пещерата на Лианг Буа.


„Homo luzonensis" е съвременен не само с хобитите, но и с нашия вид „Homo sapiens", който се появил в Африка преди около 300 000 години.


Що се отнася до ръста на „Homo luzonensis", съдейки по размера на зъбите, изследователите смятат, че е възможно той да е много по-малък от „Homo sapiens".
Откритията на Лусон и Флорес показват, че историята на човешката еволюция е доста по-сложна от досега известното.

Станете почитател на Класа