Тестват руско военно устройство, на което британските медии приписват "халюциногенни" ефекти

След като предизвика вълнения в британски медии заради "халюциногенния" ефект, който може да предизвика, руското устройство за визуални смущения Филин, инсталирано на някои кораби на ВМС, бе записано в действие във видеоклип.


Първият запис на Филин 5Р-42 в действие бе направен в Санкт Петербург и излъчен от канала Звезда на руското министерство на отбраната. Изпитанието е проведено във Финския залив.


Както става известно в началото на февруари, Филин 5P-42 е система, предназначена да предотврати работата на системите за наблюдение и насочване на вражеските оръжия, което се постига чрез модулиране на яркостта на светлинното излъчване по такъв начин, че „ослепява" временно съперниците. Фрегатите Адмирал Горшков и Адмирал Касатонов бяха оборудвани с такива устройства.


"Мнозина от доброволците, които са тествали устройството, са докладвали за следния ефект: плаващо светлинно петно пред очите, което причинява халюциногенен ефект, почти всички са забелязали замаяност, гадене и пространствена дезориентация", каза за Звезда ръководителят на отдел Научно-техническа поддръжка на проекти на фирмата производител, Владимир Жаров.


Медиите от Обединеното кралство, които са използвали същия цитат в статиите си, предполагат, че корабите, плавали близо до британските брегове, предизвикват халюцинации и повръщане, благодарение на това устройство. Въпреки това, те не споменават, че Филин е разработен за отбранителни цели и въпреки че изглежда толкова ярък като слънцето, той не причинява щети, нито причинява необратими увреждания на очите.


Преди две седмици фрегатите Адмирал Горшков и Адмирал Касатонов поеха първото си продължително пътуване през югозападната част на Атлантическия океан. Придружени от флотилия от кораби, корабите ще извършат редица мисии в различни райони на океана с цел да осигурят военно присъствие на Русия в оперативно важни области. На 9 март, Адмирал Горшков премина успешно през Ламанша и навлезе във водите на Атлантическия океан.

Станете почитател на Класа