В Шотландия имат намерение да гласуват за независимост от Британия

Шотландската национална партия (ШНП) планира да представи на британския парламент проектозакон, който да позволи провеждането на референдум за нейната независимост, в случай че Обединеното кралство се оттегли от Европейския съюз, заяви лидерът на шотландските националисти в Камарата на общините Ян Блекфорд.

В ефира на БиБиСи Блекфорд заяви, че проектозаконът, който ще бъде представен следващата седмица, изисква признаването от британското правителство на факта, че шотландският народ в референдума гласува за запазване на Шотландия като част от Обединеното кралство, но  в рамките на ЕС.

 

https://webnews.bg/uploads/images/29/0329/400329/768x432.jpg?_=1547550751

 

„Ние също така предлагаме при това изменение признаването, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, народът на Шотландия трябва да може да определи собствената си съдба, по-специално, той трябва да има такива правомощия, за да проведе референдум за независимост“.

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3036829.jpg

 

Блекфорд обеща, че неговата партия ще се бори да спре Брекзит, тъй като Шотландия не иска да излиза от ЕС против волята си.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази увереност, че след като Великобритания напусне Европейския съюз, Шотландия ще стане независима държава в резултат на референдума.

 

 

 

0a

Станете почитател на Класа