Радиостанции от няколко страни с вето на музиката на Майкъл Джексън, след документален филм за него

Няколко радиостанции в Канада и Нова Зеландия са решили да не пускат песните на Майкъл Джексън, след спора, породен от премиерата на документалния филм „Leaving Neverland", според който „кралят на попа сексуално злоупотребявал с непълнолетни", съобщи порталът Distractify.


Според тази медия, три станции в Монреал (Канада) наскоро са избрали да изключат митичния американски певец поради "коментарите на слушателите", обясни говорител. Също две от най-важните радиостанции в Нова Зеландия направиха същото, твърдейки, че те възпроизвеждат "само музиката, която хората искат да чуят". Освен това Distractify добавя, че някои станции на Би Би Си в Обединеното кралство "мълчаливо" са премахнали Джексън от техните плейлисти, въпреки, че според сайта това би било погрешна информация.

 

В неделя от миналата седмица, британският вестник "Таймс" публикува, че BBC Radio 2 не е включил в плейлистите си нито една песен на Джако от 24 февруари, свързвайки този факт с премиерата на филма. От своя страна Би Би Си обясни, че избира всяка музика "по нейната собствена стойност и решава кои песни да излъчва, като се вземат предвид съответните аудитории и контекст".


„Leaving Neverland" събира свидетелствата на двама мъже, които твърдят, че по време на детството си са преживели сексуално насилие от страна на Джаксън в ранчото му Neverland, имението, което музикантът е имал в Санта Барбара (Калифорния, САЩ). В лентата се поддържа, наред с други обвинения, че певецът е давал на децата бижута в замяна на секс.


Документалният филм предизвика голямо противоречие. Докато някои осъдиха предполагаемите престъпления на "краля на попа", други твърдят, че филмът е пълен с лъжи и че продуцентът, американският телевизионен канал HBO, се опитва само да спечели от спора.

 

Джаксън е бил съден през 1993 г. и през 2005 г. за многобройни обвинения за сексуално насилие над деца, от които накрая е оправдан.

Станете почитател на Класа