Do Rzeczy: Като търпелив агресор, Русия стреля „в последното действие”

Русия иска американците да затънат в конфликт в Далечния или Близкия Изток и да изтеглят войските си от Европа. Тогава Москва веднага ще се възползва от ситуацията и ще атакува Полша, казва бившият полски заместник-министър на отбраната Ромуалд Шереметиев. В интервю за Do Rzeczy той рисува плашеща картина за поляците: в отсъствието на американците, Кремъл ще влезе в съюз с Германия и Франция, а след това ще се справи с онези, които му пречат да създаде Евразийския блок.

 

 

В момента въоръженото нападение на Русия върху Полша изглежда невъзможно, тъй като гаранцията за сигурността на Полша се дължи на присъствието на войските на НАТО на източния фланг. „Разбира се, от военна гледна точка, това не са мощни сили, но е важно те да включват и американски части. Затова, атакувайки Полша, Кремъл трябва да се съобразява с отговора на САЩ. И това би било твърде голям риск за Русия”, заяви в интервю за Do Rzeczy Ромуалд Шереметиев, бивш заместник-министър на отбраната на Полша.

В същото време Шереметиев отбелязва, че дори Антон Чехов пише, че ако в началото на пиесата на стената виси пушка, то до края на пиесата тя трябва да стреля. „Путин вече е закачил такава пушка в играта, предприета от Кремъл, и през цялото време демонстрира, че може да стреля. Той се гордее, че има невероятно оръжие, постоянно се провеждат военни учения, а освен това руснаците се грижат за поддържането на висока бойна готовност. Напоследък Русия удвои своите десантни сили, тоест формацията, чиито войници окупираха Крим, след като премахнаха отличителните знаци като „зелени човечета”, подчертава бившият заместник-министър. „Следователно, ясната цел на Кремъл е възможността за провеждане на военни операции в западната посока” добавя той.

В същото време откритата агресия на Русия към Полша може да се случи, само ако американците напуснат Европа. Куражът на руснаците може да се засили при ситуация, в която Съединените щати ще бъдат замесени в голям конфликт в друга част на света. Днес има три горещи точки, в които Вашингтон може да затъне: Далечния Изток - амбициите на великата сила Китай са там, Близкият изток - с войнстващия Иран и за съжаление, в Централна и Източна Европа, сочи Шереметиев. По време на Студената война, Съединените щати можеха да участват едновременно в две големи и една малка война. Към днешна дата те нямат такава възможност. Следователно, ако са готови за война, то ще е само на един фронт. Поради това е възможно Русия да се опита да накара американците да се включат в конфликт в Далечния изток или Близкия изток, след което те ще трябва да изтеглят силите си от Европа, добави той.

Полските военни обясняват, че Кремъл все още не е взел решение за пълна агресия срещу Украйна, защото Путин не е луд и няма да започне война, която Русия може да загуби. „Той действа рационално, стъпка по стъпка. Разбира се, той все още не е разрешил украинския въпрос в своя полза, но тази „пълзяща война” може във всеки един момент да се превърне в открита война, която ще сложи край на независимостта на Украйна”, твърди той.

 

0a

 

„Освен това Москва се опитва да подчини напълно Беларус. Москва постоянно се движи на Запад. Всичко е разпределено във времето. Руснаците винаги са били търпеливи агресори. Хитлер искаше да преглътне твърде много наведнъж - така се задави. Москва обаче - вчера Сталин, днес Путин - е в състояние да действа умерено, като по този начин става по-ефективна и опасна. Не само във военно отношение, но и политически, и чрез пропаганда”, обяснява той.

Военният експерт обръща внимание на силната проруска симпатия в Германия и Франция. Най-голямата геополитическа мечта на кремълските стратези е да се създаде голям евроазиатски съюз от Лисабон до Владивосток, в който руснаците да раздават картите с подкрепата на Германия. Ето защо, в случай на оттегляне на САЩ от Европа, е лесно да си представим как Москва влиза в съюзни отношения с Берлин и Париж, справяйки се с тези, които пречат да се създаде Евразийския блок. Освен това, ако САЩ участват в конфликти в другата част на света, тогава е възможно те да се нуждаят от Русия като съюзник, а не като враг. В тази ситуация положението, в което Полша ще се окаже, ще бъде много трудно.

В крайна сметка е напълно възможно сега Русия да подхранва израелския антиполонизъм. Тя разполага с всички възможности да навреди на Полша в това отношение. Спорът между Полша и Израел, главният съюзник на САЩ, със сигурност е от полза за Кремъл. В края на краищата, днес в Израел първата цигулка се играе от руски евреи, чиято позиция е по-близо до визията на Кремъл за миналото, в която поляците играят ролята на „фашисти и антисемити”, а Червената армия играе ролята на освободител.

Освен това Русия е активна в киберпространството. Шереметиев не се съмнява, че руските агенти от „всякакъв вид” подбуждат вътрешно-полските спорове и полагат ръка върху провеждащата се полско-полска война. В по-дългосрочен план е лесно да си представим ситуация, в която вътрешен конфликт води до кръвопролития - дори и без участието на външни сили - държавните структури вече не функционират, а след това „руснаците, под претекст за „разрешаване” на ситуацията в съседната страна, изпращат десантни войски на Висла”, отбелязва полският експерт.

Но въпреки горното, в интервюто си за Do Rzeczy Шереметиев уверява, че XXI век ще продължи да бъде век на упадъка на Русия, която, въпреки демонстрацията на мускулите, е в трудна ситуация. Русия не е в състояние да се справи с демографската катастрофа. Според него все по-малко руснаци остават на огромна територия, която китайците гледат с нетърпение.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа