Законът Хелмс-Бъртън ще позволи да се съдят в САЩ кубински компании за "експроприиране на блага"?

Държавният департамент на САЩ обяви, че от 19 март ще бъде позволено да се завеждат дела пред американски съдилища срещу кубински компании, включени в така наречения "Списък на ограничените кубински субекти". Той включва компании и институции, които от американска гледна точка се възползват от "иззетите от кубинското правителство след революцията активи".


Решението, обявено в официално изявление, е основано на Закона Хелмс-Бъртън, чийто дял III позволява да се предявят искове за имоти, които са били конфискувани след възхода на Фидел Кастро. Тази конкретна клауза беше предмет на жалба, подадена преди 22 години от Европейския съюз пред Световната търговска организация, а Вашингтон се съгласи да я спре в замяна на спирането на съдебния процес.


Това, което обяви държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, е конкретно изключение от спирането на член III, което уточнява "правото да се предприемат съдебни действия срещу кубински субект, идентифициран по име". Списъкът на ограничените субекти вече престава да е спрян и следователно може да бъде упражняван.


Решението е основно символичен жест, доколкото кубинските компании отказват да платят изискваното обезщетение, а САЩ нямат ефективни правни правомощия, за да ги принудят да се съобразят с предполагаеми присъди срещу тях.


Но реакциите от кубинската страна бяха почти незабавни. „Хелмс Бъртън е абсурден, незаконен закон, не можеш да правиш закони срещу света или да пренебрегваш суверенитета на всяка страна, Куба е независима и суверенна нация, която уважава и изисква уважение,. Господа империалисти, научете се най-накрая: достойнството е непобедимо", заяви в своя профил в Twitter президент Мигел Диас Канел.


От своя страна външният министър на Куба, Бруно Родригес, изрази категоричното си отхвърляне на решението на Държавния департамент на САЩ и го посочи като "враждебно и безотговорно действие, насочено към засилване на блокадата и задушаване кубинската икономика. "
Списъкът на ограничените субекти беше актуализиран за последен път от изпълнителната власт през ноември 2018 г. и оттогава включва 205 лица, сред които са институции като Министерството на революционните въоръжени сили или местната хотелска компания Gaviota, както и хотели като Meliá Марина Варадеро. В Куба има много хотели, които принадлежат на дружества, контролирани от въоръжените сили и оперирани в режим на съвместно предприятие от чуждестранни лица.

Станете почитател на Класа