Експерт на CNN: Тръмп говори с избирателите или като Путин, или като Хитлер

Речта на Доналд Тръмп на Конференцията на консервативните политически активисти CPAC, по време на която президентът спомена необходимостта от „връщане на безценното наследство на Съединените щати“, много приличаше по тона на представянето на Адолф Хитлер, убедена е експертът на CNN по националната сигурност и бивш служител на администрацията на Обама Саманта Виноград. Освен това, както каза Виноград в ефира на канала, Тръмп в речта си използва много техники, които обикновено използва руския президент Владимир Путин.

 

 

А нашите гости, Саманта Виноград, която се занимаваше с въпросите на националната сигурност в администрацията на Обама, и Марк Мазети, кореспондент-анализатор на The New York Times във Вашингтон, ще коментират обръщението на президента към участниците в Конференцията на консервативните политически активисти CPAC.

Марк, президентът Тръмп се пошегува и със (специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ, ръководещ "руското дело" - ИноТВ) Мюлер, и с (бившия директор на ФБР - ИноТВ) Коми и със (заместник-началника на съдебната система – ИноТВ), и с бившия ръководител на Министерството на правосъдието - ИноТВ) Сешънс ... Като цяло, той днес говори и говори, и с един много безцеремонен тон - например, шегуваше се със своето обръщение към Русия, което той направи по време на предизборната кампания. Президентът изобщо разбира ли колко сериозна е ситуацията с делото Мюлер и другите разследвания?

МАРК МАЗЕТИ, кореспондент-анализатор в "Ню Йорк Таймс" във Вашингтон:Той, разбира се, не за първа година, критикува в тази посока, а днес го направи повече от обикновено, казвайки, че разследването на Мюлер от самото начало не е имало правно основание, че Джеф Сешънс си е направил самоотвод, че Род Розенщайн, който според президента не е имал правомощия да взема решения, накрая назначи Мюлер на длъжността специален прокурор и следователно това дело не е трябвало да започва. Такива изявления, както знаем, много обича тълпата и той ги прави редовно. Сега, доколкото знаем, разследването на Мюлер се приближава към своя край, ще чуем повече подобни изявления от страна на Тръмп и неговите привърженици. Както вече отбелязахте, Тръмп продължава да иронизира по този повод - да видим дали Мюлер има някакъв повод да накара президента да се тревожи не само по повод на Русия, но по повод на възпрепятстване на правосъдието.

Но днес президентът каза още нещо – ето, чуйте.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ:Събраните тук мъже и жени са онези, които са на предната линия на борбата за интересите на САЩ, за американските ценности и за връщането на безценното наследство на страната ни. Но в конгреса има хора - точно сега има хора, които мразят страната ни. И вие знаете това. И ние можем да ги изброим по име, ако искат. Те мразят страната ни.

Сам, думите за „запазване на наследството“ навяват мисълта за много по-тъмни времена в историята. Но работата не е само в това - както казвате, това, което изрази президентът в тези коментари, може да представлява заплаха за националната сигурност.

САМАНТА ВИНОГРАД, експерт по сигурността на CNN:Знаете ли, Ана, неговите заявления предизвикват у мен отвращение на лично ниво. Думите за „запазване“ или „връщане на нашето наследство“ са много подобни на изказванията на един лидер, който е убил членовете на моето семейство и около шест милиона евреи през четиридесетте години. Що се отнася до националната сигурност, президентът говори за запазването на нашето наследство като вид общ термин, зад който се крият политически решения, които използват нашите ресурси неефективно. Той се държи така, сякаш нашите граници пресичат огромни потоци от имигранти и изразходва милиарди долари за изграждане на гранична стена чрез налагане на извънредно положение, вместо да се справя с реалните заплахи за националната сигурност. Той говори по същия начин, както много световни лидери-деспоти, които говориха за „наследството на белите хора“ и за белия национализъм, и влага ресурсите не там, където трябва, създавайки впечатление, че на нашата страна се опитват да повлияят чужденци, което просто не съответства на действителността.

До кого са адресирани тези думи?

САМАНТА ВИНОГРАД:Тези думи са адресирани до главния му електорат. И между другото, за това изказване на CPAC - колко точки от „списъка със задачи“ на Владимир Путин се опита да изпълни днес? Той очерни нашите държавни институции - Министерството на правосъдието и Конгреса; той разпространява невярна информация и теории на заговора; той подкопава авторитета на няколко наши ведомства; той сее раздори и разногласия ... Като цяло той говори на избирателите си, но също така говори такива думи, че изглежда, че речта му е написал Владимир Путин. Затова той, може би с тази реч, си помогна в политически смисъл и стигна до избирателите си, но в същото време значително улесни задачите на Русия.

Станете почитател на Класа