Секретен доклад: "НАТО е на ръба на провал в Афганистан"

  • Въпреки, че е получила от НАТО инвестиции в размер на милиарди долари, Афганистанската национална армия не е в състояние да изпълнява функциите си.

Германският вестник "Der Spiegel" получи достъп до секретен доклад на НАТО, който прогнозира влошаване на положението в Афганистан през 2016.

В доклада се казва, че афганистанската национална армия е загубила една трета от своите войски и не може да изпълнява задълженията си, въпреки финансовата подкрепа, която получава от Алианса. От 101 пехотни единици само една се описва като ефективна, а 38 "имат сериозни проблеми." В допълнение, 10 батальона са били обявени за недееспособни.

В същото време, човешките загуби в Афганистанската национална армия през 2015 г. нарастнаха с 42% в сравнение с предходната година.

"Тежките загуби в битките със сигурност са допринесли за увеличаване дезертьорството на войници - армията е загубила общо една трета от своите войници, включително и присъединилите се към редиците на талибаните" цитира доклада Der Spiegel.

Ситуацията в Афганистан се е влошила значително през последните месеци. Талибаните, които по-рано поеха контрола над обширни селски райони, са започнали да се преместят към градовете. В края на септември талибаните завзеха град Кундуз в северната част, а в момента атакуват Гхазни, недалеч от Кабул.

Станете почитател на Класа