Експанзия или епидемия:? Защо Uber разрушава познатата ни икономика

  • Такси услугата Uber, която като "вирус" е завзела над 360 града в 67 страни, представлява нов икономически модел. Но каква е тайната на успеха й?
    Започнал като стартъп базиран в Сан Франциско (Калифорния, САЩ), финансиран от фондове за рисков капитал, Uber предоставя на своите клиенти транспортна мрежа чрез мобилно приложение, което позволява на пътниците да се свържат с регистрирани водачи на превозни средства.

    Идеята на проекта, който се появи през 2009 г., но стартира през 2010 г., привлече инвестиции, които достигнаха $ 1,250,000. Функции като GPS система за проследяване, ограничен период от време за изчакване, мигновена свързаност и класацията на шофьорите моментално покачиха стойността на този превозвач.

    През 2014 г. разширяването на транспортната компания придоби епидемични размери: за една година, Uber достигна до 210 нови пазари и разшири присъствието си от 29 на 53 страни, отваряйки на практика всеки ден нов град, съобщава информационният портал RBK.

    Въпреки това не всички са съгласни с тези успехи: Таксиметровите шофьори във Великобритания, Италия, Испания и Франция отправиха многобройни протести срещу услугата, която застрашава тяхната работа. В този смисъл, компанията има не само опозицията на таксиметровите шофьори по улиците на света, но също така и на местните власти в съдилищата: американската компания вече е ангажирана в 173 съдебни дела.

    В допълнение, след успеха на Uber неизбежно са се появили други "клонинги" на превозвача, като Ola Cabs в Индия или Didi Kuaidi в Китай. Въпреки това, представители на Uber казват, че не си струва да говорят за тази конкуренция и продължават успешния си ход на лидери на световната сцена.

  • Uber е станал най-големият оператор в света, който не притежава нито една-единствена кола. Това е иновативен бизнес, който е в разрез със старата система, минава "над" съществуващата инфраструктура, избягва посредниците между предоставящи и ползващи услугата и регулира тяхното взаимодействие.

    Както в социалната мрежа Facebook, портала за търгове eBay, или услугата за апартаменти под наем Airbnb, Uber все още няма собствени вещи и не купува това, което продава, но печели милиони. Ето защо, проекти базирани на тази система отразяват промените във функционирането на съвременния пазар и представляват нов икономически модел – на споделената икономика.

    Такива фирми не разполагат с голяма мрежа от инфраструктура и тяхната стойност не се базира на реални активи. Те вървят срещу течението и са в състояние да се развиват бързо, така че има големи възможности за бъдещето им.

Станете почитател на Класа