Ние сме програмирани да вярваме в Бог? Неочаквана връзка между религия и еволюция

Страхът от Божия гняв може да е играл ключова роля в еволюционното развитие на човека.
Ако вярата в божественото възмездие е толкова вкоренена сред хората, това се дължи на еволюцията, пише в новата си книга "Бог те гледа" Доминик Джонсън, експерт по еволюционна биология и международни отношения от Оксфордския университет, съобщава британският вестник "Дейли мейл".

Усещането да си наблюдаван от мощно свръхестествено същество е гарантирало нашите предци да се държат по по-малко егоистичен начин, според неговата теория. Джонсън смята, че вярата в божественото наказание е помогнала за засилване на сътрудничеството между хората, една от основните черти, на които се основава еволюционният успех на нашия вид.

Така професор Джонсън обяснява защо страхът от наказание е станал най-важната сила в религията, по-силна отколкото другите, като любов и алтруизъм, които също подпомагат големите религии като християнството. Според него, това се дължи главно на начина, по който нашите мозъци създават връзки.

"Когато правим нещо егоистично или лошо, дори когато сме сами, е трудно да се отървем от чувството, че някак си нашите действия са наблюдавани и неодобрявани от някого или нещо", казва професорът.

В същото време, психологията е показала, че негативните събития имат по-силно въздействие върху нашето мислене и поведение, отколкото положителните.

Станете почитател на Класа