САЩ подготвят "лазерен балон", за да предпазят военните си самолети

  • ВВС на САЩ ще разчитат на лазерни оръдия на самолетите си до 2020 г., реализирайки технология, която в продължение на десетилетия е бил възможна само в такива филми като Star Wars.

    Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили на САЩ (AFRL) ще получи функционално лазерно оръжие в срок от пет години, казват специалистите, които водят проекта. Планът предвижда създаването на лазерен противоракетен щит.

    "Това наистина е повратна точка за нацията", каза Кели Хамет, главен инженер в AFRL. "Ние виждаме еволюцията и съзряването на технологията до етап, където може наистина да се използва", каза той.

    Американските военни казват, че новото поколение оръжия може да доведе до радикални промени в начина, по който се водят войните, тъй като бойците ще разчитат на неограничени боеприпаси, при условие че са натрупали достатъчно мощност.

  • AFRL се работи и върху лазерен щит който функционира като защитен "балон", предпазващ самолета от атаки с различни видове оръжия.

    Този балон ще дезактивира или унищожи всичко, което влезе вътре (диапазон атака) като например ракета или друго въздухоплавателно средство.

    За да създадете такъв щит се изисква купол, който да не пречи на аеродинамиката на каза специалистът, цитиран от CNN.

Станете почитател на Класа