The New York Times: Действията на Обама в Сирия изглеждат като "непрекъсната импровизация"

Решението на президента на САЩ Барак Обама да изпрати една малка група от специалните части в Сирия, за да допринесе за борбата срещу ислямската държава, повдигна нови въпроси за военна стратегия на Белия дом, както и правното й основание, според ежедневника "The New York Times.

Лидерът на САЩ отхвърля в продължение на години от стратегията на "ботуш на земята". След цялото това време, самото решение за разполагане на 50 войници от специалните операции на САЩ в северната част на Сирия за военна помощ в борбата срещу терористите изглежда сравнително скромен ангажимент.

"Заедно с 3500 войници, разположени в съседен Ирак, решението отразява непрекъснатата импровизация във войната, която е обзела Обама и която тества границите на американските интереси в региона", пише The New York Times.

Американските власти са избрали да предприемат това действие "след като се провалиха усилията на Пентагона да обучават своя собствена въстаническа армия, която да се изправи срещу ислямската държава в Сирия". В допълнение, това решение "подчертава изместване в посока на доверие към кюрдските съюзници".

Всъщност, тази стъпка е "експеримент", за да се види дали малък американски военен контингент може да промени ситуацията на място. В случай на положителни резултати, Вашингтон даде да се разбере, „че ще обмисли изпращането на повече американци."

Според оценките на някои критици, решението на Барак Обама не представлява въвеждане на нова цялостна стратегия, а просто промяна на тактиката. "Републиканците презряаха стъпката като незначително движение, което не ще промени динамиката на земята, особено като се има предвид сегашната руска антитерористична операция. Някои демократи, на свой ред, изразиха недоволство, че Обама води САЩ към братоубийствен конфликт ", заяви The New York Times.

Станете почитател на Класа