Юанът атакува

В края на работната седмица в Шанхай, юанът записа най-високото си ценово увеличение с 0.62% и най-високият си индекс от юли 2005 г., затваряйки на 6.3175 спрямо долара.

Цената на юана на валутния пазар в Хонконг нарасна с 0.51% до 6.3260. Преди това, Народната банка на Китай ревизира своят основен лихвен процент с 0.16% до 6.3495 спрямо долара.

Пекин предприема мерки и големи усилия за да интернационализира юана и отправя предизвикателство към господството на американския долар. Да се състезава с долара в глобалната финансова система е амбицията за юана от 2010 г насам.

Според експерти, значителното увеличение на юана е в резултат на решението на Централната банка на Китайската народна република за стартиране на програма в зоната за свободна търговия на Шанхай, която позволява на частни инвеститори от Китай директно да купуват чуждестранни активи. Според портала Bloomberg, планът на Централната банка на Китай е една стъпка за отпускане контрола на капитала и за включване на юана в кошницата на резервни валути на Международния валутен фонд. В момента тя съдържа американския долар, еврото, лирата-стерлинга и йената.

Станете почитател на Класа