Американското разузнаване не предвиди руската операция в Сирия

Американското разузнаване не бе в състояние да открие подготовката за руската въздушна операция в Сирия, призна върховният главнокомандващ на НАТО в Европа Филип Брийдлав.
"Разбрах, че ни липсва капацитет за наблюдение на Русия, особено на оперативно и тактическо нива. Но на стратегическо ниво сме я наблюдавали през през последните години", каза той на пресконференция, когато бе попитан дали САЩ са знаели предварително за руската операция.
Брийдлав каза, че Вашингтон се опитал през последните 20 години "да третира Русия като партньор, за да я доведе до семейните ценности и стандарти на западния свят,".
В същото време, каза той, проблемите, пред които САЩ се изправиха в Ирак и Афганистан, са накарали Вашингтон да пренасочи ограничените ресурси на оперативното и тактическото разузнаване към тези области на света.
"Ние преместихме нашия фокус от Русия към места, където нашите сили бяха на земята", каза той. „Поради това, сега връщаме отново носа на кораба ни в посоката, в която трябва да гледаме."

Станете почитател на Класа