Най-сухата пустиня на Земята се покри с цветя

Пустинята Атакама в Чили, смятана за най-сухото място в света, наскоро бе покрита с килим от цветя. 'Полските въздишки " в бели и лилави нюанси и жълти анянюки са превърнали пустинния пейзаж във впечатляващо шоу.

След проливните дъждове в началото на октомври, едно от най-сухите места на земята, пустинята Атакама в северната част на Чили, се покри с буйна растителност. Според учените, в района, чиято повърхност е около 105 хиляди квадратни километра, това е най-големия цъфтеж през последните 18 години, съобщава 'La Nación".

Кълняемостта на естествените семена на "Въздишките на полето" (Nolan parradoxa) и анянюки (Rhodophiala rhodocirion) е настъпила в резултат на въздействието на природния феномен Ел Ниньо в Тихия океан.

"Това се случва, когато Ел Ниньо променя режима на валежите и е невероятно, че тези семена издържат на екстремни условия и процъфтяват, когато вали," каза пред BBC Карина Мартинес, изследовател от Чили. През ноември, растителността ще изчезне и пустинята ще се потопи в обичайната си бледност.

Станете почитател на Класа