Нов световен ред изниква от Близкия Изток

Свидетели сме на драстично преструктуриране на геополитиката в Близкия изток, където САЩ и партньори биват маргинализирани, въпреки че са похарчени стотици милиарди долари, за да постигнат целите си в региона, казват експерти.

"Всичко е в постоянно движение. Русия и Иран изместват САЩ и НАТО от Сирия, след като Вашингтон е похарчил стотици милиони долари в тази страна", казва професорът от Оксфорд, Азим Ибрахим в статията си за Ал Арабия.

Според Ибрахим, дори и на най-традиционните съюзници в региона: Израел, Саудитска Арабия и Египет вече не се доверяват на Вашингтон. "В Рияд алармата светна след споразумението между Иран и САЩ по иранската ядрена програма. Израелците се втвърдяват, защото войната започва да се разпространява и в окупираните територии, а Кайро е хванат в капана в амбивалентността на Запада" добави професорът.

На изток, "Афганистан отново се потапя в хаос и Пакистан, който някога е бил надежден съюзник на САЩ в региона, се абсорбира от китайската сфера на влияние. В действителност, всичко в Азия се ремоделира геополитически, според нуждите на китайската търговия", казва експертът.

"Русия, Иран и Китай нахълтват в Близкия изток, а САЩ и Европа изглежда нямат нито капацитета, нито волята да направят нещо по въпроса. Американският век, поне в тази част на света, изглежда определено приключил", заключва Ибрахим.

Станете почитател на Класа