"Facebook шпионира също както NSA "

Facebook шпионира хората от "по същия начин", както Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA), заяви в съда белгийската Комисия по поверителност ВРС. На това заседание се разгледа иска на комисията срещу популярната социална мрежа за нарушаване на местното и европейско законодателство в областта на защитата на неприкосновеността на личния живот.

"Когато стана известно, че NSA е шпионирала хора по целия свят, всички се притесниха. Facebook прави същото нещо, макар и по различен начин", каза в съда Frederic Debussere, адвокат, представляващ Комисията, според Bloomberg.

Белгийската мониторинг комисия е подала съдебен иск срещу социалната мрежа, като я обвинява в нарушаване на правото на ЕС и нарушаване на правото на личен живот на интернет потребителите. Тя публикува доклад през март, в който обвини Facebook, че следи всички, дори и тези, които са се отказали от социалната мрежа. Това става чрез използването на бисквитки и бутони "Харесвам" или "Сподели", намерени в повече от 13 милиона уеб сайтове по целия свят.

В доклада на комисията се отбелязва, че това е възможно, защото тези файлове се инсталират автоматично върху компютрите на потребителите на интернет, всеки път, когато посетите страницата, която съдържа "плъг-ин" на Facebook, като бутона "Харесвам".

Според законодателството на ЕС, уебсайтовете, потребителят трябва да поискат разрешение, преди да инсталира бисквитки. Поради тази причина, политиката на Facebook се разглежда като "нарушение на европейското право".

Facebook, от своя страна, отрече всички обвинения и твърди, че техните практики са в съответствие със законодателството на ЕС, като същевременно обвини ВРС в създаване на лъжлив слух.

Станете почитател на Класа