Китайци създадоха първата в света болница с рободоктори

Китайци създадоха първата в света болница с рободоктори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2024
  • Share:

Китайски учени създадоха първата в света болница, управлявана от изкуствен интелект, която според тях ще е от огромна полза както за професионалните медицински среди, така и за широката публика. Пред в. “Глобал таймс” изследователите от университета “Цинхуа” в Пекин обясняват в какво се състои тяхната революционна концепция. Те обещават също болницата да заработи през втората половина на годината и радикално да промени начина, по който лекарите диагностицират и лекуват пациентите.

Благодарение на симулираната среда и способността да се развиват автономно лекарите с изкуствен интелект ще могат да лекуват до 10 000 пациенти в рамките на няколко дни уверява Лю Ян - шеф на екипа, създал виртуалната болница и изпълнителен директор на Института за изследвания в AI индустрията. За хората лекари постигането на подобен резултат би отнел около 2 години, твърдят авторите на проекта. По време на тестове докторите роботи постигнали впечатляващите 93,06% точност при отговорите на въпросите от изпита за медицинско лицензиране в САЩ. По отношение на основните респираторни заболявания виртуалните медицински специалисти успели да симулират целия процес на диагностициране и лечение на пациенти. Това включва консултация, преглед, диагностика, лечение и последваща рехабилитация. Информацията, поднасяна на роболекарите, може да бъде разширена безкрайно, казват още китайските специалисти.

За момента на разположение на пациентите са 14 виртуални лекари и четири медицински сестри, продължава разказът на “Глобал таймс”. Задачата на 14-те лекари е да диагностицират заболявания и да формулират подробни планове за лечение, докато четирите медицински сестри се фокусират върху всекидневните грижи.

Пренасянето на AI болницата в реалния свят означава, че реалните студенти по медицина могат да получат подобрени възможности за обучение. Предлагането на планове за лечение без страх от причиняване на вреда на реални пациенти ще им позволи да практикуват в среда без риск, че могат да допуснат грешка. Това в крайна сметка ще доведе до отглеждането на “висококвалифицирани лекари” според Лю.

Станете почитател на Класа