МвнР: Политическите назначения на посланици трябва да са до 20%

„Класа“

Политическите назначения на посланици не трябва да са повече от 20%, каза говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева на редовния си брифинг вчера.
По думите й обаче политическите назначения, които са „един непрозрачен процес“, трябва да се правят с оглед на ефективността на дипломатическата служба. Те трябва да се обсъждат и съгласуват на различни нива, смятат още от ведомството. Необходима е ясна процедура за политическите назначения и тя трябва да стартира в МВнР, селекцията не трябва да се „случва в един кабинет, където двама души написват едни имена на едно листче“, подчерта Чернева. По думите й може да се стигне до промени в Закона за дипломатическата служба, но квотата за политическите назначения трябва да остане 20%.
Стратегическият преглед на дейността на министерството се осъществява от 70 души, каза още говорителят на МВнР. Те са разпределени в седем работни групи. Правят анализ на целите и състоянието на външната политика, на възможностите за усъвършенстване на структурата на министерството, на задграничното представителство, на нормативната уредба, на консулската дейност, на политиката по развитие на човешките ресурси, на защита на сигурността на информацията и на комуникационно-информационното осигуряване. Според Чернева в доклада вероятно ще има препоръки за съкращаване на задгранични мисии, но те трябва да бъдат обсъдени в Съвета по сигурността и да бъдат взети предвид становищата на всички ведомства, участващи в съставянето на тези мисии. Тя припомни, че задължението за съкращения в министерството с 15% остава. Докладът за прегледа на дейността на МВнР е бил представен в първа редакция на 16 юни и предстои утвърждаването му от министър Николай Младенов, каза Чернева. По думите й той трябва да бъде внесен в Съвета по сигурността и в Съвета по административната реформа към МС до 1 юли.

Станете почитател на Класа