Длъжниците ще могат да напускат страната

Райко Байчев
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Отменя се забраната за напускане на страната за хора, които са осъдени да платят парично задължение в големи размери – над 5 хиляди лева. Такива промени в Закона за българските лични документи одобриха на първо четене в парламента. Предложението бе направено от зам.-председателя на парламента от ДПС Христо Бисеров. Той изтъкна, че промяната е нужна, тъй като досегашната забрана за напускане на страната противоречи на европейската директива, според която държавите членки могат да ограничат движението на гражданите само ако те са нарушили обществения ред и безопасност. „Съдът също е отказал да прилага ограничителния текст заради противоречието с европейската директива“, изтъкна още аргументи Бисеров. „МВР подкрепя по принцип законопроекта, но НАП и камарата на частните съдебни изпълнители – не“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Народното събрание реши да се удължи с три седмици срока за внасяне на предложения между първо и второ четене.
Павел Шопов от „Атака“, който не подкрепи закона, коментира пред „Класа“, че с промяната ще отпадне „може би последната възможност държавата да може да си събира вземанията“. Според него при това положение трябва да се измислят други форми за вземанията. Шопов подчерта, че промените в закона се правят единствено заради изискванията на Европа. „Държавният интерес се губи, струва ми се“, добави Шопов, който е зам.-председател на парламента.
„Всъщност тази промяна засяга само частно-правни дългове – между частно-правни субекти. Тя не засяга по никакъв начин практиката на НАП и събирането на данъци“ , коментираха от Националната агенция по приходите промените в закона.

Станете почитател на Класа