НС отхвърли ветото на президента върху медийния закон

Със 136 гласа „за”, 39 „против” парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху Закона за радиото и телевизията вчера. „За“ повторното приемане на текстовете бяха ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака” и един независим депутат. Против гласуваха БСП и ДПС. Президентът върна текста за повторно обсъждане с указ от 28 май заради намаляването на състава на СЕМ и ограничаването до два броя на последователните мандати на членовете на регулаторния орган. Според Първанов законът е „стъпка, която цели да насади страх у медиите“.
Най-активни по време на дебата бяха от левицата. „Има два варианта за развитие на медийната демокрация – тип Силвио Берлускони, имаш медии, които те хвалят, или тип Уго Чавес, при който няма нужда да имаш частни медии, защото можеш да използваш държавните“, обясни Петър Курумбашев от БСП. Според него управляващите са се насочили към модела на Чавес.
От РЗС пък обявиха, че няма да гласуват, защото не искат да участват в един изкуствено създаван конфликт между президента и изпълнителната власт. „НС трябва да започне да работи за това как да се направи реформа в медийния сектор, защото медиите не могат да бъдат 20 години „свещена крава“, обясни независимият депутат, избран от листата на РЗС, Емил Василев.

Станете почитател на Класа