Цветанов: Обвиненията срещу "Октопода" и "Наглите" готови до месец

До 4-5 седмици в съда ще бъдат внесени обвинителните актове по „Октопода“ и „Наглите“. Това заяви вчера по Нова телевизия вътрешният министър Цветан Цветанов. „Ще има обвинителни актове за определени знакови престъпления, които бяха извършени в страната и по които са задържани лица в рамките на една година", добави МВР шефът. По думите му обществото щяло да усети, „че след 20 години чакане, започва вече да се усеща справедливост".
Цветанов каза още, че е важно да се работи и по неутрализирането на конвенционалната престъпност. Той посочи, че кризата е една от основните причина за увеличаването й. „В тази посока ние трябва максимално да създадем организацията на оперативност, която да ни позволи да продължим по същия начин", добави Цветанов.
Не е важно какво ще прочетеш и видиш в медиите, важно е, когато се срещаш с хората, какво ще видиш в техните очи. Допреди една година ние бяхме също като тях и затова сега се стремим да действаме по начин, по който те да останат доволни от реформите ни, обясни вътрешният министър. Той каза още, че новият доклад на ЕК се чакал с нетърпение, за да се види дали имаме напредък и дали ще се потвърдят оценките от междинния доклад. Докладът, който излезе през март, даваше висока оценка на правителството в борбата му срещу престъпността.
Постижение е, че има обвинителни актове срещу бивши министри, защото в годините на прехода това не беше доста често срещано явление - да има министър с обвинителен акт. Това заяви също по Нова телевизия председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. По-късно през деня на форум, посветен на борбата с корупционните практики, организиран от Центъра за психологически изследвания, Пенчев обясни, че има корупция в съдебната система, но въпросът бил как да се борим с нея. Той добави, че е дошло време да се каже „стига с тази корупция“.

Станете почитател на Класа