Гонят чиновници за година при конфликт на интереси

Мария Матеева

Чиновниците, хванати в конфликт на интереси, да губят правото да работят на държавна работа за срок от една година. Това предвиждат промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, внесени от Министерския съвет. Санкцията обаче няма да важи за назначените на изборни длъжности.
Освен това поправките предвиждат създаването на специална петчленна комисия, която да следи за конфликт на интереси. Тя ще се избира от парламента и работещите в нея ще взимат възнаграждение в размер на три средни работни заплати за страната. Председателят й пък ще получава с 20% отгоре. Комисията обаче ще започне да функционира от януари 2011 г. и затова няма да натовари бюджет 2010, е записано изрично в мотивите към законопроекта на Министерския съвет.
Новосъздаденият орган ще може да постановява отнемане на възнаграждение или друга материална облага, придобита вследствие на конфликт на интереси. Обжалването на решенията й пък ще става само пред съда. Новата комисия ще може да се самосезира, да установи проверка по искане на самото лице на публична длъжност. Ще обработва обаче и сигнали на анонимни граждани.
Проектът предвижда и нова дефиниция на понятието „конфликт на интереси“, като за частен интерес на лице на публична длъжност вече ще се счита и получаване на определен пост.
„Това са силно необходими промени, обсъждането на проекта в правната комисия на НС обаче ще стартира най-рано в края на месеца заради голяма натовареност“, обясни за „Класа“ председателят на комисията Искра Фидосова.

Станете почитател на Класа