Съкращават автомобилния парк на парламента с 30 коли

Райко Байчев

С 30 коли ще бъде съкратен автомобилният парк на народните представители. Това обяви вчера съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев в парламента. Така автомобилите, които се полагат на депутатите, ще намалеят от 95 на 65. Тези 65 ще бъдат разпределени на квотен принцип по парламентарни групи, обясниха от ГЕРБ и изчислиха, че на 10 депутати ще се пада по един автомобил. Съкращават се и транспортните разходи – всеки автомобил ще има лимит за ползване на гориво за 2500 км месечно. Ако той бъде надхвърлен, автомобилът ще се спира от движение, решили са управляващите от ГЕРБ. „Няма да има плащания за извънреден труд на шофьорите в събота и неделя. Ще търсим начин водачите на депутатските коли да почиват задължително по два дни в седмицата“, каза още Красимир Велчев. Парите, давани за частния бензин на личните автомобили на парламентаристите, ще се съкратят също с 20%. Друга антикризисна мярка на Народното събрание е свиване на командировъчните от 120 лв. на 100 лв.

„С антикризисните мерки до края на годината парламентът ще спести 500 000 лв.“, обясни съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев. Парите от продадените автомобили ще се влеят в бюджета на държавата, добави той. Ако 30-те автомобила не се продадат успешно, може да ги дарим на социални домове, каза още Велчев. „Мисля, че и изпълнителната власт, и президентството ще вземат мерки, така че да доведат своите автопаркове в порядък и да направят своите съкращения”, коментира още той.
Депутатът от Коалиция за България Стефан Данаилов пък сметна, че с правилото „1 автомобил на 10 депутати“ на всеки ще се падат по 250 км със служебен автомобил. „А има и такива, които пътуват до по-отдалечени региони. Колкото до лимитите, може помежду си да си продаваме километри“, пошегува се той. „Постъпва се по същия начин, както със съкращаване на парите за култура – сценичните изкуства сами да си решават въпроса след съкращаването“, каза още Данаилов.


ГЕРБ критикува РЗС заради Габрово

„РЗС са направили 16 заявки за автомобили през последния месец до Габрово. За сравнение ГЕРБ имат една, БСП – две, „Атака“ – три, а Синята коалиция – седем.“ Това каза вчера Красимир Велчев. Той обясни, че колите са ползвани от РЗС по време на кампанията им за избор на кмет в Габрово. „Защо някой трябва да си прави партийната кампания от бюджета на НС?“, запита Велчев. „РЗС харчи най-малко средства от бюджета на парламента. Не ползваме персонални коли, както и стая в НС. Само секретарките и консумативите на ПГ на ГЕРБ са на 100 пъти по-висока цена от всички автомобили, ползвани от депутатите на РЗС за тези 11 месеца, откакто работи 41-вото НС“, отговориха от партията на Яне Янев в декларация, разпространена до медиите.

Станете почитател на Класа