БСП и СДС: Опасността от идването на МВФ нараства

Критиките срещу антикризисните мерки на кабинета „Борисов“, които трябва да бъдат одобрени от МС в сряда, се засилиха вчера. „Нуждата от намеса на Международния валутен фонд става все по-реална, трябва да се вземат мерки“, предупреди лидерът на СДС Мартин Димитров. Той определи антикризисните мерки като недостатъчно адекватни. Пред БНР съпредседателят на Синята коалиция беше категоричен, че кризата е икономическа, но при лошо стечение на обстоятелствата може да стане и финансова. Димитров определи ситуацията като „опасна“ и обяви, че хората, които обясняват на премиера Борисов, че сме най-добре в Европейския съюз, не са наясно. Според него Синята коалиция все още не е взела решение дали ще подкрепи актуализацията на бюджета, която ще предложи кабинетът. “Зависи какво пише в документа”, беше коментарът на лидера на СДС.
Все по-голяма опасност от идването на Международния валутен фонд в България видя и Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев и настоящ общински съветник от БСП. „Това би показало, че България не може да се справя сама“, предупреди Кадиев. „Сегашните мерки няма да работят както и тези, които бяха публикувани преди няколко месеца“, прогнозира той. Според Кадиев антикризисните мерки е трябвало да се разделят в две групи - фискални и икономически. От едните само да се събират пари, а другите да стимулират икономиката. „ В проекта на ГЕРБ няма икономически мерки и ако в края на годината имаме 1% ръст на икономиката, то това няма да е заради Симеон Дянков, а заради самата икономика, която „се издърпва за косите си от блатото“, смята той. Кадиев беше категоричен, че акциите на службите срещу източването на ДДС и фалшиви бандероли са положителна мярка, но това са стъпки с отложен резултат.
ДПС също разкритикува мерките на правителството. Пред БНР депутатът Хасан Адемов предупреди, че част от антикризисните мерки всъщност ще доведат до повишаване на разходите. Според него все по-голям процент от съкратените ще отидат на борсата на труда и обезщетенията, които ще трябва да бъдат изплатени, ще погълнат немалко средства. „Разликата в данните, които отчитат правителството и синдикатите за ръста на безработицата, е заради така наречената скрита безработица“, смята той. Според МС безработицата е 10%, според синдикатите – 19%. Адемов смята, че нивото на безработица, обявено от социалното министерство, е на базата на регистрираните безработни и не отговаря на действителния ръст на останалите без работа хора.

Станете почитател на Класа