БСП: Налага се проверка на резерва на здравната каса

БСП ще внесе още тази седмица предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи какво се случва с парите от резерва на здравната каса, съобщи вчера пред БНР Михаил Миков, зам.- председател на ПГ Коалиция за България.
Той се мотивира с един свой въпрос към бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев, който му съобщил, че резервът на касата е 860 млн. лв. към 31 декември м.г. На същия въпрос новият здравен министър Анна-Мария Борисова отговорила обаче на 14 май, че към 30 март парите в резерва са 800 млн. лв.
„Очаквах резервът да се е увеличил, защото за три месеца от гражданите са събрани с 41 млн. лв. повече от здравноосигурителните вноски. Би трябвало той да е към 950 млн. лв. - 1 млрд. лв.“, каза Миков. Той обяви, че бил шокиран, когато разбрал, че става въпрос едва за 800 млн. лв. "Трябва парламентарна анкета по този въпрос, за да се види какво става със средствата, които хората дават за здравеопазване. Събират ги, гонят ги, не ги пускат в чужбина, редица ограничения, за да се дисциплинира плащането на здравни вноски, виждаме какъв ужас е в здравната система", коментира Миков.
В. „Труд“ съобщи в неделния си брой, че болниците ще останат без елементарни консумативи като марля, памук и спринцовки на 20 юни. Причината е, че са натрупали дългове към фирмите доставчици в размер на 100 млн. лв. Асоциацията на производителите и вносителите на медицински изделия не е успяла да постигне споразумение със здравното министерство по въпроса на плащанията.

Станете почитател на Класа