Есам Ел –Ериан: Какво иска Мюсюлманското братство

Ню Йорк Таймс

Есам Ел-Eриан е член на ръководството на Съвета на Мюсюлманското братство, най – влиятелната опозиционна партия в Египет.

Египетските хора казаха своята дума, и ние също я казахме категорично. По време на две седмици мирни демонстрации, ние твърдо настоявахме за освобождение и демокрация. Групи от смели, искрени египтяни предизвикаха този исторически шанс с протеста, започнал на 25 януари, и "Мюсюлманското братство" се присъедини към националните усилия за реформи и напредък.

Повече от осем десетилетия, "Мюсюлманското братство" последователно подкрепяше своята програма за постепенни реформи. Нашите принципи, ясно заявени от началото на движението през 1928 г., потвърждават категоричната ни позиция срещу насилието. За последните 30 години ние, спокойно създадохме най-голямото предизвикателство за управляващата Народна демократична партия на Хосни Мубарак, застъпвайки се за слабите и съпротивлявайки се на потисническия режим.

Ние многократно се опитахме да участваме в политическата система, но тези усилия бяха отхвърлени, до голяма степен въз основа на твърдението, че "Мюсюлманското братство" е забранена организация от 1954 година. Невинаги се казваше обаче, че Египетският административен съд, през юни 1992 г., отсъди, че няма правно основание за прекратяване на движението.

С възраждането на бунта на хората, ние приехме поканата да участваме в преговорите за мирния преход. Заедно с други представители на опозицията, наскоро взехме участие в проучвателни срещи с вицепрезидента Омар Сюлейман. В тези разговори, ние ясно заявихме, че няма да попречим или да променим дневния ред на обществото. Ние не идваме с различен собствен дневен ред - нашият дневен ред е този, на египетския народ. Той бе заявен твърдо в началото на това въстание.

Нашата цел е постигане на реформи и права за всички: не само за "Мюсюлманското братство", и не само за мюсюлманите, но за всички египтяни. Ние не възнамеряваме да играем доминираща роля в предстоящия политически преход и няма да предложим кандидат за президентските избори, насрочени за септември.

Докато изразяваме нашата готовност за диалог, ние отново настояваме да бъдат изпълнени изискванията на обществото, преди да се пристъпи към преговори за ново правителство. Режимът Мубарак все пак ще трябва да покаже сериозен ангажимент за постигане на тези изисквания, както че е готов да извърши съществени, сигурни промени.

Тъй като нашата нация се е отправила към свободата, ние не сме съгласни с твърденията, че единствените възможности пред Египет са изцяло светската, либерална демокрация или режим на авторитарната теокрация. Светската либералната демокрация от американски и европейски тип, с твърдо отхвърляне на религията в обществения живот, не е единствения модел на законна демокрация.

В Египет, религията продължава да бъде важна част от нашата култура и духовно наследство. Движейки се напред, ние предвиждаме създаването на демократично, гражданска държава, основана на универсалните принципи за свобода и справедливост, които са основни ислямски ценности. Ние приемаме демокрацията, не като чужда концепция, която трябва да се съчетава с традицията, а като набор от принципи и цели, които по своята същност са вътрешно съвместими и засилват ислямската доктрина.

Тиранията на авторитарното управление трябва да отстъпи и да създаде възможност за осъществяването на незабавни реформи: да покаже сериозни ангажименти за промени, да гарантира свободи за всички, и възможност за прехода към демокрация. “Мюсюлманското братство" стои твърдо зад исканията на египетския народ, като цяло.

Солидни, постепенни реформи трябва да започнат сега, в съответствие с условията, които бяха поставени от милиони египтяни, през последните седмици. Промяната не може да се извърши за една нощ, но призива за промяна може - и той ще ни доведе до едно ново начало, което се основава на справедливостта и прогреса.



Станете почитател на Класа