Синдикатите: Настояваме цените на енергоносителите да не се повишават

София /КРОСС/ КТ "Подкрепа" настоява правителството да изпълни мярка 39 от антикризинсите мерки, в които e записано, че ще се положат максимални усилия да не се повишават цените на енергоносителите. Това заявиха представители на синдикатите в предаването "Преди всички" на БНР.
Която и да е цена - ток, парно или газ - тя е елемент на всяка себестойност и това означава директно повишаване на цените и образуване на инфлационен натиск. Няма да подкрепим каквото и да е увеличение на цените, без да се предприемат спешни мерки в областта на анализа и провеждане на одити на всички енергийни дружества, в това число и "Булгаргаз". Нека да се анализират технологичните разходи. Нека най-после този прословут договор с Русия поне г-н Бойко Борисов да го види с всичките му анекси, в целия му блясък и разкош. Предстои ново договаряне. Докога между "Газпром" и България ще има една верига от посредници, които със своите комисионни ще повишават цените? Това повече не бива да се допуска. Най-важното за нас е, че това ще се отрази катастрофално на и без това замразените, а някъде и намалени доходи на населението, каза Мика Зайкова, експерт по икономическите въпроси към "Подкрепа".
Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков също коментира предстоящото увеличение на цените на енергоносителите.
Този модел - един доставчик, разбирайте "Газпром", едно трасе, нашето, т.е. Русия-България и един търговец, "Булгаргаз", държавният монополист, явно не работи. Явно трябва да се погледне и методиката за актуализацията на цените. И сега действително има ръст на долара рязък и сега това е и оправданието на "Булгаргаз" за вдигане на цената. Как може да намалим примерно ръста на цената на парното? Топлофикациите, част от тях произвеждат и ток. Този ток се изкупува на преференциални цени, разбирайте по-високи, от енергийната система. Така че това е едната насока за омекотяване ръста на парното. Явно има погрешна методика за начисляване на инвестициите, които правят топлофикациите. Оказа се, че на три години тези инвестиции се начисляват на края на третата година, в цената, което е една от основните причини, освен цената на газа, за увеличение на цената на парното. Би трябвало тук принципът да е както при тока - инвестициите да се начисляват всяка година, за да няма такива резки скокове, каза Николай Ненков.


/ДК/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа