Антония Първанова призова за повече права на жените в Европа

Страсбург /КРОСС/ Вчера в Европейския парламент се проведоха дебатите по Хартата за правата на жените, която беше представена от Европейската комисия в навечерието на Международния ден на жените, 8 март.

С представянето на Хартата Комисията потвърди своя категоричен ангажимент за постигане на равенство на половете във всички политики на Европейския съюз.

В контекста на световната икономическа криза ролята на жените в стопанската сфера става все по-важна. Според проучване на Евробарометър, проведено през 2009 г. под егидата на шведското председателство на ЕС, премахването на различията в трудовата заетост на мъжете и жените и участието на повече жени в управлението на търговските дружества довежда до увеличаване на БВП между 15 и 45%.

В светлината на цялостния дебат по темата д-р Първанова категорично заяви: "Нашите общи усилия трябва да бъдат насочени към постигане на равнопоставеност между мъжете и жените, както и към създаването на силна европейска политика с конкретни мерки за изпълнение, законодателни програми и инициативи за гарантиране правата на жените във всички сфери на обществените отношения."

/СС/



Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа