България и Китай изграждат съвместно индустриална зона край Божурище

София /КРОСС/ Започва изграждането на съвместна индустриална зона край София, в която ще оперират приоритетно китайски компании. Проектът е част от Меморандум за насърчаване на двустранното икономическо и търговско сътрудничество между Република България и Китайската народна република, подписан в Ханджун от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Генералния директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян Дзин Юнхуей. На церемонията присъства партийният секретар на провинцията и председател на Събранието на народните представители Джао Худжу (най-високопоставеният политик в провинция Джъдзян).

"Изграждането на българо-китайска индустриална зона е важна и много конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции", заяви след подписването на Меморандума министър Трайков. "Стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високо-технологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка. Това са и нашите приоритети", подчерта Трайков. Според него ако съумеем да привлечем този ресурс, ще стимулираме икономиката по бърз и наистина ефективен начин - със свежи пари и подкрепа за развитие на индустриалното производство в България.

Подписаният меморандум ангажира всяка от страните да насърчава и да съдейства на китайски фирми да инвестират в български индустриални зони. Предвижда се изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура в Божурище. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги - спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др. Зоната ще бъде изградена върху терен с площ от 1900 дка, който Министерството на отбраната вече прехвърли към МИЕТ с Решение на Министерския съвет за последващо апортиране в капитала на "Национална компания индустриални зони". Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.

На среща с Джао Худжу, партиен секретар на провинция Джъдзян и председател на Събранието на народните представители, министър Трайков обсъди възможностите за бизнес партньорство между двете страни, предприетите от българското правителство мерки за развиване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, както и разнообразието на българския туристически продукт за привличане на туристи през цялата година.
Посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в Китай продължава и утре, когато Трайков ще присъства на подписването на договор за доставка на българска машиностроителна продукция за леене с противоналягане между CPC Европа и KSM Dongflag - Changhun и ще посети иновативната компания Beijing Feiyashi Technology Development Co, Националната корпорация за електрическо оборудване CNEEC, Гуандунската ядрена групировка и др.

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа