ВМРО предлага: Българите да могат да купуват точки за пенсия

София /КРОСС/ Във връзка с подготвяното повишение на осигурителния стаж от ВМРО предлагат да не се отнема възможността на работилите първа и втора категория труд да се пенсионират по-рано. Според партията лица, които по стария закон до 1999 г. имаха право да се пенсионират по-рано въз основа на положен от тях труд от първа или втора категория, трябва да могат да се пенсионират на база на условията, предвидени за специални случаи в параграфи 4 и 9 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Преференциите за ранно пенсиониране отпадат от 1 януари 2011 г. Много хора няма да могат да се възползват от натрупания си стаж поради пропуски в трудовата си книжка през годините, в които сивата икономика владееше пазара на труда в България. Ако им се даде възможност да закупят недостигащите им точки, всички ще спечелят - държавата ще получи дължимите й осигуровки, а лицата ще получат дължимата пенсия. Припомняме, че голяма част от пенсионерите у нас продължават да работят и в пенсионна възраст, като по този начин продължават да създават национален доход, посочват от ВМРО.
От партията не възразяват срещу вдигането на осигурителния стаж. Според тях обаче е притеснителна логиката на пенсионната система у нас. Тя е основана на принципа на солидарността, а той не се спазва, защото съвестните български граждани работят и създават блага, а други само се възползват. Задаваме си въпроса какво ще се случи, когато лицата от втората група станат мнозинство в държавата. Кой ще изработи пенсиите на днешните 20 и 30-годишни българи в условията на демографска катастрофа и тотална промяна на етническия баланс в България, питат от ВМРО.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа