Мира Радева: Управляващите може да получат шамар на местните избори

София /КРОСС/ Страхът на ГЕРБ е да не получат страхотен шамар на местните избори догодина. Това прогнозира социологът Мира Радева в новините на PRO.BG. Според нея това е една от причините за предложението за провеждането на изборите догодина две в едно - за президент и за кмет.

Възможно е ГЕРБ да имат и доста противоречия не само с БСП и ДПС, но и с Атака и Синята коалиция, смята социологът. В предложението има икономическа и политическа логика - от една страна ще намалят разходите в ситуация на икономическа криза, а от друга ГЕРБ имат интерес от конфигурацията, защото, изкарвайки един силен авторитет за президент, се надяват хората да посегнат към същата бюлетина и за кмет. От една страна обаче не винаги хората по места са най-красивите лица на ГЕРБ, а от друга - втората година на управление е страхотен вододел, защото тогава се провалят надеждите на хората за голямата промяна, коментира тя. Мира Радева не се нае с прогноза на предстоящите през уикенда избори за кмет на Габрово, но отново смята, че ГЕРБ на местно ниво ще обере негативи.

Силният кандидат за президент на ГЕРБ ще е по-скоро Цветан Цветанов, според Мира Радева.

Меглена Кунева би имала успех като кандидат на център-дясното пространство, според Мира Радева. Може обаче и да реши да е кандидат на БСП и в този случай ще има и подкрепата на ДПС.

Нормално е президентът Георги Първанов, като един млад мъж в разцвета на силите си, да не иска да слезе от политическата сцена и той има потенциал в център-лявото пространство, според социолога.

Един от проблемите на политическите партии в момента е, че няма политическа инициатива. Според нея такава има повече извън парламента, на улицата, какъвто беше примерът с протеста в подкрепа на чужденците и предизвикания побой.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа