Само лидерът на БСП произнесе традиционната реч за новата сесия

Със скандал започна първият пленарен ден на депутатите след Коледната ваканция. Единствен лидерът на БСП Сергей Станишев пожела да произнесе традиционната политическа реч в началното на новата пленарна сесия. Въпреки че по традиция думата първи взема председателят на най-голямата група депутати, лидерът на опозицията Бойко Борисов отказа да говори. Затова първата, а впоследствие и последна реч произнесе председателят на социалистите. След него думата не взеха нито Лютви Местан (ДПС), нито Волен Сидеров ("Атака"). Цецка Цачева от парламентарната група на ГЕРБ обясни, че партията й е в опозиция и е редно "в духа на парламентаризма“ управляващите да открият сесията. Мая Манолова (БСП) отговори, че поведението на ГЕРБ издава страх и неспособност да поеме отговорност като най-голямата парламента група. И напомни, че досега не е имало случай най-голямата парламентарна група да отказва да заяви приоритетите си за новата сесия. Цачева репликира, че няма как опозицията да прави управленската рамка.
Преди да се разрази размяната на реплики, лидерът на БСП заяви, че партията му устояла на "натиска, охулването и клеветите само по една причина - защото имаме кауза и тя е "държава трябва да спасяваме". "Станахме свидетели на отношение към традицията и парламентаризма, те не са ловен излет, на които да стоиш на пусия, да чакаш и да дебнеш. Затова поех инициативата да открия поредицата изявления", каза Станишев. До поредица обаче не се стигна.

"Не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме", каза той. "Искам сега да успокоя песимистите и скептиците и да се обърна към групата на БСП - оттук нататък ще бъде по-трудно с всеки ден, защото нашите политически опоненти ще играят ва банк, стремейки се към властови реванш с всички средства, следвайки мотото "колкото по-зле, толкова по-добре ", предупреди съпартийците си Станишев.

"Виждам, че България отлепва от дъното и няма да пожаля сили крехките кълнове на надеждата да получат шанс, няма да позволя те да бъдат сгазени, независимо от политически интереси", декларира лидерът на левицата.

Станишев отчете свършеното от правителството за първите 6 месеца работа. "През юни 2013 г. заварихме България на колене и хората бяха докарани масово до мизерия и бедност", заяви той. И добави, че няма как да оцени свършеното, без да отбележи откъде тръгваме. "БСП получи доверие на изборите, не защото сме най-умните и най-красивите, а защото поехме един ангажимент - "да върнем България на хората". Никога не сме обещавали да бъде лесно, но не знаехме размера на срастване на една партия с държавата и разложението в икономиката", каза лидерът на БСП. И въпреки това имаме правителство, което работи и при това все по-ефективно и координирано", заяви председателят на БСП. За да е по-убедителен в думите си, които се предаваха пряко по БНТ и БНР, лидерът на социалистите цитира дори Библията. "В Библията е казано "По делата ги съдете" - за тези месеци върнахме надеждата, че има държава и тя подкрепя децата, майките, възрастните хора, тя се грижи за слабите и бедните", каза още той. "Върнахме на бизнеса надеждата, че държавата може да е предвидим и коректен партньор и може да се разплаща", изреди още Станишев. "Започнахме битка с монополите, показваме готовност да чуем гражданското общество и да търсим решение на всеки реален проблем", обяви още Станишев.

Станете почитател на Класа