Избират Неврокопски митрополит

В Гоце Делчев днес ще бъдат излъчени двамата кандидати, сред които ще бъде избран новият Неврокопски митрополит. Това се случва два месеца след смъртта на дядо Натанаил, който оглавяваше епархията в продължение на 15 години. В югозападния град епархийските избиратели ще посочат двамата, които според тях са най-достойни за поста, като ще им бъде дадена възможност да избират сред 10 кандидати.

Епархийският избор ще се състои в митрополията в града, след отслужване на Св. Литургия в катедралния храм „Св. Кирил и Методий". Избирателите ще посочат двама от епископите-кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете.

Кандидатите ще бъдат избрани с бюлетина, в която са включени имената на следните епископи: Крупнишкия Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий, Главиницкия Йоан и Мелнишкия Серафим.

Епархийските избиратели са по шестима от всяка духовна околия, като трима от тях са клирици и трима - миряни. Неврокопска епархия има пет духовни околии - това са Благоевградската, Разложката, Гоцеделчевската, Санданската и Петричката.

Светият Синод определи днешната дата за провеждане на епархийския избор на 22 декември - в деня, в който избра Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит и наследник на покойния дядо Кирил. Синодът не се разколеба и не промени насрочената дата и след искането на свещеници от епархията изборът да бъде отложен, а избирателите, които трябва да посочат кандидатите за наследник на дядо Натанаил - сменени.

„Няма никакво основание изборите да бъдат отлагани. Избори днес в Гоце Делчев ще има. Това е и желанието на църковната и широката общественост в цялата епархия", категорични бяха от Светия Синод.

Станете почитател на Класа