Новият таван на добива на ОПЕК е жест към Либия и Ирак

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), вдигна тавана за производството си на 30 млн. барела дневно, което доближава официалната цел на картела до сегашния добив. Първата промяна от три години насам е продиктувана от растящия либийски износ на черно злато.
Новата квота е общо за всички членки на ОПЕК, включително Ирак и Либия, а реалното производство на тези 12 нации през ноември е 30,37 млн. барела дневно по изчисления на самата организация. Таргетът ще бъде обсъден отново на следващата среща, насрочена за 14 юни, и заменя предходния таван от 24,845 млн. за 11 страни членки (тогава в групата не влизаше Ирак).
“Имаме споразумение да поддържаме баланса на пазара и за тази цел ще изменим квотата за добив на всяка страна, така че да освободим място за количествата от Либия”, заяви след заседанието във Виена енергийният министър на Венецуела Рафаел Рамирес.
ОПЕК вдига квотата, като се съобразява с настоящото производство и вероятността от забавяне на глобалната икономика и ръст на либийските доставки. Последната среща миналия юни се разпадна, без да бъде достигнат консенсус, след като шест членки (включително Иран и Венецуела) се обявиха против официално увеличаване на производството. Въпреки това Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив увеличиха доставките си, за да компенсират замразения либийски износ.

Без национални квоти

Генералният секретар на ОПЕК Абдала ел-Бадри казва, че организацията няма да определя индивидуални производствени цели за 12-те си членки, докато експортът от Либия все още се възстановява от военния конфликт в страната. Петролният министър на Нигерия Диезани Алисон-Мадуеке също заяви след края на срещата, че ОПЕК не е обсъждала национални квоти.
“В крайна сметка важен е реалният добив, а не тези ограничения”, казва Хари Чилингирян, шеф на отдел “Пазар за суровини” в BNP Paribas SA в Лондон. В новия лимит има логика, като се има предвид, че в системата вече е и Ирак.
“Пазарът ще следи завръщането на либийския петролен износ, както и увеличението на производството в Ирак”, където чуждестранни компании разширяват извличания капацитет от работещите вече находища и развиват нови, казва той.
Само три от анкетираните от “Блумбърг” 26 трейдъри и анализатори между 6 и 8 декември очакваха ОПЕК да вдигне общия таван. От останалите 21 прогнозираха запазване на официалния таргет, а двама не направиха предположение по въпроса и предпочетоха да дадат оценка за реалното производство.
Това е “най-общо споразумение” без нови цифри за индивидуални квоти, казва Торбьорн Кюс, анализатор на петролния пазар от DnB NOR ASA в Осло. Кюс казва, че Саудитска Арабия едва ли ще смъкне добива си толкова, че общото количество на ОПЕК да не надвишава 30 млн. барела дневно. “Ето защо продължаваме да смятаме, че цената на черното злато ще падне под $100 за барел през първото тримесечие на 2012 г.”
Суровият петрол сорт Brent с доставка през януари падна с $3,55 (или 3,2%) на $105,95 за барел към 17.21 ч лондонско време на борсата ICE Futures Europe в сряда. Стойността му се покачи с 12% тази година след ръст от 8% през 2010 г.

Нарастващо търсене

ОПЕК ще трябва да произвежда 30,1 млн. барела дневно през идната година, за да удовлетвори търсенето в световен мащаб, прогнозира секретариатът на организацията в месечен доклад. Нуждата от петрол ще нарасне с 1,1 млн. барела дневно, или 1,2%, през 2012 г.
“Поведението на световната икономика в следващите месеци е непредвидимо”, заяви при откриването на 160-ото поред министерско заседание на ОПЕК иранският министър на петрола Ростам Касеми, който е и президент на организацията до края на тази година. “Еднакво възможно е да навлезе в период на плавно икономическо възстановяване и да се върне към нов спад и дори рецесия.”
Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими, чиято страна увеличи производството си на над 10 млн. барела дневно, заяви предварително, че очаква ОПЕК да постигне договореност, а по-рано определи срещата през юни като най-лошата досега.
За последен път ОПЕК определи квота през декември 2008 г. на заседание в алжирския град Оран, когато групата обяви рекордни ограничения на доставките. Единадесетте членове на групата, които подлежат на ограниченията, миналия месец добиха с 2,81 млн. барела петрол на ден повече от тавана от 24,845 млн. барела, за който се бяха споразумели, разкри изследване на „Блумбърг“. Ирак не е обвързан с квоти.
Всичките 12 членове на ОПЕК добиха общо 30,37 млн. барела на ден миналия месец според публикувания месечен доклад на ОПЕК. Като се изключи Ирак, 11-те държави, които преди е трябвало да спазват квоти, са добивали 27,69 млн. барела на ден според изследване на ОПЕК, което се позовава на вторични източници, като анализатори и новинарски агенции.
По-рано Рамирес опроверга другите членове на ОПЕК, като заяви, че организацията не е обсъдила ново по-високо ограничение на добивите от 30 млн. барела на ден. Той повтори схващането си, че членовете на ОПЕК, които са увеличили добивите си, когато Либия спря доставките си, трябва да намалят производството си, тъй като Либия ги е възстановила.
Дванадесетте членки на ОПЕК са Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела.

Станете почитател на Класа