Непростимо е БТПП да се пропъжда от тристранния диалог

Какво означава да се предлага изключването на Българската търговска и промишлена палата (БТПП) от Съвета за тристранно сътрудничество, от тристранния диалог? Това е нещо нечувано и граничи с абсурда. Искам да припомня, че никое правителство и никое парламентарно мнозинство не си е позволявало такъв удар върху най-старата работодателска организация.
Вече казах и в изказването си от парламентарната трибуна, че това предложение има строго определена и прозрачна цел. Вижте текста на вносителите от ГЕРБ: за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която отговаря на следните изисквания – да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор лица; да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или нормативен акт. С риск да се повторя пак ще кажа – този текст би могъл да бъде записан много по-просто: „Да бъде извадена БТПП от Съвета за тристранно партньорство.”
Закономерно е, че колегите от опозицията споделиха моята теза, че ние като Народно събрание не си даваме сметка, че не просто посягаме на най-старата работодателска организация, а чрез редица текстове в проектозакона създаваме абсолютен хаос при работодателските организации. В конкретния случая на БТПП практически се казва в прав текст, че занапред няма да участва в Националния съвет за тристранно партньорство, въпреки че е световно призната.
Независимият депутат Тодор Великов го каза и заподозря, че се това се прави в полза на КРИБ. Аз на свой ред искам да го допълня, че ако това се случи, България в европейски план ще получи звучен шамар.
Надявам се, че отлагането на разискванията и гласуването на този текст ще даде шанс на разума, а следващите дебати ще се водят в присъствието на представители на работодателските организации.

Станете почитател на Класа