Раждането на глобалния мозък

Подгответе се за глобалния мозък, пише Кристия Фрийланд. С тези гръмки слова завърши презентацията на Юри Милнер за следващото интернет поколение. Лидерите на Г-8 добиха представа за прогнозите на Милнер още преди месеци, когато, редом с други учени, той бе поканен на форума в Довил, Франция, за да запознае с новостите най-влиятелните политици в света.
Милнер е гуру в сферата на технологиите, за когото повечето хора не са чували. Той е сред първите външни инвеститори във Facebook, където през 2009 г. наля $200 млн. за дял от 1,96% – решение, което почти всички определиха като налудничаво по онова време. Освен това бързо прозря потенциала на компанията за игри Zynga и сайта за пазаруване с отстъпка Groupon.

Различният космополитизъм

Благодарение на инвестиционния си нюх през тази година Милнер се озова в списъка на списание „Форбс“ с най-богатите хора в света, с нетно състояние от $1 млрд. Една от причините името му да не е толкова популярно е фактът, че работи от руската столица Москва, която не се слави като център на иновативни икономически идеи.
Презентацията на Милнер бе в украинския град Ялта по време на ежегодния мини-Давос, организиран от украинския стоманен магнат и ценител на изкуството Виктор Пинчук. Поразителното в коментарите на Милнер бе колко драстично неговият тон се различаваше от този на останалите участници в събитието.
Американците, сред които бяха икономистите Лорънс Съмърс и Пол Кругман, говориха за икономическата стагнация в Съединените щати и за неспособността на политическата класа в страната да прокара необходимите политики за борба с тежката криза. Европейците, сред които бяха външните министри на Швеция и Полша, както и Юрген Фичен, един от главните изпълнителни директори на Deutsche Bank, бяха притеснени за кризата със суверенните задължения, тресяща Стария континент.
Дори турците и индийците, чиито икономики отбелязаха растеж от над 8% през миналата година, изразиха безпокойство от неравномерното развитие в страните си и от заплахата от икономическите трусове отвън.
Погледът на Милнер бе съвсем различен. Най-малкото във време, когато географското положение определя позициите на световната сцена, Милнер е въплъщение на технологичния елит, който мисли от глобална позиция. Основната му резиденция е в Москва, но наскоро си закупи великолепен имот в Силициевата долина. А в конференцията в Украйна инвеститорът участва чрез видеомост от Сингапур.

Технологичната революция

Оказва се, че от тази космополитна позиция най-належащият проблем в света днес не е рецесията или политическата парализа в Запада, нито дори динамичното развитие и политическите промени в нововъзникващите икономики, а технологичната революция, която според Милнер е още в самото си начало. По-долу ще изложим най-значимите според него промени, които определят и ще определят глобалния икономически пейзаж.
Интернет революцията е най-бързата икономическа промяна в човешката история и продължава да набира скорост. По данни на Милнер два милиарда души ползват интернет в днешно време. В следващото десетилетие броят им ще скочи с над 100%, прогнозира той.
Интернет не е просто средство за връзка между хората, но и между машините – феномен, който Милнер нарича “интернет на нещата”. Пет милиарда апарата са свързани помежду си днес, а до 2020 г. свързаните машини вече ще бъдат над 20 млрд. по негови изчисления.
Създава се повече информация от когато и да било. Милнер твърди, че същото количество информация, генерирано от зората на човечеството до 2003 г., през 2010 г. е възниквало на всеки 48 часа. До 2020 г. такъв обем информация ще се появява на бял свят на всеки 60 минути.
Хората обменят информация все по-често. Единиците съдържание, споделяни чрез Facebook, са нараснали от 140 млн. през 2009 г. на 4 млрд. през 2011 г. Дори пращаме повече имейли – 50 млрд. през 2006 г. срещу 200 млрд. през 2010 г.

Ефективност на връзките

Резултат от това е доминацията на интернет платформите в сравнение с традиционните медии. “Най-големият вестник в Съединените щати достига до едва 1% от населението, посочва Милнер. Интернет на свой ред е използван от 25% от хората в страната всеки ден.”
Базираният на интернет бизнес е много по-ефективен от традиционните компании. Това е едно от най-интригуващите наблюдения, което е илюстрация за парадокса на сегашното време – живеем в ера на безпрецедентни по думите на Милнер технологични иновации и същевременно на висока безработица в развитите западни икономики. “Повечето големи интернет компании са способни да генерират приходи от $1 млн. на служител, докато при традиционните офлайн бизнеси със сходен размер сумата е между 10% и 20% от тази сума.” Като пример Милнер дава Facebook, където всеки програмист работи за 1 млн. потребители.
Изкуственият интелект вече е неизменна част от ежедневието ни и влиянието му се увеличава с всеки изминал ден. Милнер посочва услугата на Amazon.com за препоръка на книги, изготвена на база на вече прочетените от нас, както и непрестанно подобряващият се алгоритъм на Google за търсене.
И накрая, макар сам да признава, че това е “малко футуристична картина”, Милнер предвижда “появата на глобален мозък, резултат от свързването на всички хора помежду им и с машина, като по този начин ще бъде създадено съзнание, което не принадлежи на нито едно човешко създание или компютър.”
По-добре от повечето от нас Милнер разбира, че промените в т. нар. офлайн свят могат да имат болезнени последици – преживял е срива на Съветския съюз, а политиката и икономиката на днешна Русия далеч не са лесно прогнозируеми. Но в годината на Арабската пролет и на дълговата криза в еврозоната прогнозите на Милнер ни напомнят, че най-значимата революция по всяка вероятност се случва в киберпространството.

Станете почитател на Класа