Започна поредният опит за избор на шефове на спецсъдилищата

На две поредни заседания, на 29 септември и 6 октомври, Висшият съдебен съвет ще направи нов опит да избере шефове на Специализирания апелативен и Специализирания наказателен съд.
Двете институции, които според закона трябва да заработят от 1 януари 2012 г., ще гледат само дела срещу организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора, прането на пари. Т. е. от кандидатите за техни административни ръководители се очаква да имат много сериозна подготовка и опит точно в решаването на такъв тип дела.
Обществените нагласи са в два поредни четвъртъка членовете на съдебния съвет да чуят ясни концепции за това, как трябва да изглеждат новите съдилища и по какво организацията на работата в тях ще се отличава от всички останали в страната. Предполага се, че и членовете на Висшия съдебен съвет, които са в комисиите по избора и атестирането, са си свършили поне този път добре работата и са проверили професионалните и моралните качества на претендентите, за да не излязат постфактум нелицеприятни факти за конфликти на интереси, бавене на дела и мотиви, нерегламентирани контакти. Надеждата е, че членовете на ВСС са се поучили от историята с шефа на СГС Владимира Янева и сега внимателно са проверили претендентите. Няма да е зле този път да се проведе и сериозна дискусия и кандидатите да бъдат засипани с въпроси. За съжаление практиката на ВСС обикновено е точно обратната. Последните важни избори на административни ръководители минаха без дискусии и съвсем закономерно попаднаха в доклада на Европейската комисия.

Сагата се точи от май

Сагата с шефовете на специализираните съдилища се точи още от май и юни. Първият конкурс започна с абсолютен фалстарт. Тогава се яви само по едни кандидат за двете съдилища. Претендентът за първоинстанционния съд отпадна още преди изслушването, защото се оказа, че няма изискуемия от закона стаж. Другият - Росен Русев, настоящ председател на Хасковския окръжен съд, представи неубедителна концепция и беше върнат на поправителен изпит да си доразвие идеите. Магистратите така и не успяха да чуят подобрен вариант на вижданията му за управление на Специализирания апелативен наказателен съд, защото той междувременно се отказа. Така се стигна до обявяването на нов конкурс.
За този четвъртък висшите магистрати са планирали да започнат с изслушването на претендентите за шеф на второинстанционния съд. За него са се самопредложили Асен Христов, прокурор в Софийската районна прокуратура, Георги Ушев – зам. административен ръководител на Софийския районен съд, командирован в Софийския градски съд, Десислав Любомиров, съдия в Софийския градски съд, и Румяна Илиева, съдия в Сливенския окръжен съд. Седмица след това пред ВСС ще се явят кандидати за председател на първоинстанционния спецсъд. За там кандидатстват Величка Иванова–Влашева – военен съдия в Пловдивския военен съд, отново Георги Ушев и Георги Николов, административен ръководител на Районния съд в Сливница.

Липсват претенденти с внушителни биографии

Противно на очакванията, които имаше, когато се създаваха новите институции, че ВСС ще бъде засипан от кандидати да оглавят двете съдилища или поне да работят там, последва абсолютно нежелание у магистратите да постъпят на работа в новите структури. Вместо претенденти с внушителни биографии желаещите са само от районните съдилища, със скромен опит по дела срещу организираната престъпност и още по-скромен управленски опит. Нежеланието е съвсем обяснимо. Съдиите и прокурорите нямат сигурност колко дълго ще просъществуват новите институции. Макар и създаването на спецсъда да получи много похвали от Европейската комисия и Съвета на министрите през последните месеци, хората от системата не са убедени, че след няколко години ще го има. Той е предпочитан само от магистрати от районните съдилища и прокуратури, тъй като, постъпвайки в тези инстанции, това се отразява на кариерното им развитие. За останалите би било крачка назад и прекъсване на логичния ход на кариерата им. За спецсъда и спецпрокуратурите обаче са необходими подготвени кадри точно в областта на прането на пари, трафика на хора, наркотрафика, икономическите престъпления.
Не е много ясно как професионалисти от районни съдилища ще решават сложни казуси, като прането на пари например. При спецпрокурорите стана ясно, че ще ходят на поне три семинара да се обучават. Вероятно и съдиите – също. От друга страна, е учудващо как хора с нулев управленски опит ще успеят само за три месеца да организират работата на институции, които съвсем скоро трябва да започнат да решават най-сложните дела.

Станете почитател на Класа