Искам да открия дискусия за корупцията и съдебната система

Докладът на Държавния департамент отчита много от напредъка, който е постигнат в България, включително и в съдебната система, но в него са отразени и проблемите, които имате. Но да не се фокусираме само върху тях, а и върху положителните аспекти. Неведнъж сме казвали, че има политическа воля от страна на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията. И се надяваме те да продължат в този дух.
България наистина отбеляза изключителен напредък по отношение на въпроси, свързани с върховенството на закона. Българските граждани трябва да се гордеят с това. Но все още има и много да се върши.
Преди няколко дни отбелязах, че има хора, които вярват, че стоят над закона и че той не важи за тях. Те са богати, имат политическо влияние и много от тях понастоящем свободно се разхождат. Трябва да има правосъдие. Но не става дума само за богатите и властните. Всички в България имат отговорност във връзка с корупцията. Ще дам конкретен пример, свързан с „Пътна полиция“. Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са спирани от полицаи, които им искат подкуп. Преценяват колата и в съответствие с това казват – 10, 20 или 50 лева. И като им дадеш 50 лева, могат и да ти върнат обратно някаква сума. Разбира се, има и много честни полицаи и проблемът не е валиден само в България. Но тук като че ли се приема за нещо естествено. Полицай, който иска подкуп в страна като моята или редица други, ще бъде уволнен. А човекът, който му предлага пари, също ще носи отговорност, защото нарушава закона. По някаква причина в България обаче това се приема за нормално, а не е редно. Всички граждани трябва да се изправят пред явлението и да кажат - стига толкова. Корупцията се случва на много различни нива. Колко пъти съм чувал за проблемите с корупцията както в „Пътна полиция“, така и на други места. И тогава винаги задавам въпроса - защо не направите нещо, за да спрете даването на подкупи? А обикновените хора вдигат рамене и казват - „ами, то винаги си е било така и е нормално“. Но не е нормално.
По никакъв начин не искам да обидя съдебната система в България. Преобладаващата част от магистратите са много квалифицирани, добри професионалисти, които добре си вършат работата. Но граждани, които дори не познавам, ме спираха в последно време по улицата и ми казваха - „благодаря, че се изказахте публично по този въпрос, може би и ние това трябва да си го казваме, браво.“ Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват проблеми. И единият от тях е, че има хора, които все още остават над закона или поне вярват, че стоят над закона, и обикновените хора го виждат.
Моята цел не е да критикувам, а да открия дискусии по конкретна тема. И ако изказването ми може да стимулира започването на дискусии, тогава смятам, че е положително, защото това са въпроси, които трябва да бъдат дискутирани. Да, има хора, които не са съгласни с мен, но има и много, които смятат, че казаното от мен е вярно.
Не съм имал намерение да засегна когото и да било от съдебната система или правителството. Изключително много ги уважавам и даже се срещам с много от тях. Правителството на Съединените щати ги подкрепя чрез обучения или друг вид формати за подкрепа, защото искаме да видим силна съдебна система. Знаем, че много от кадрите в нея са едни от най-добрите България. Това са млади хора, които се изкачват по стълбицата на прокуратурата и на съда. Не целя да обидя някого. Но фактът, че съм генерирал дискусия, се надявам да се приема за нещо полезно. Защо да не дискутираме темата?
Не е ролята на американския посланик да назовава имената на тези, които се чувстват над закона. Но мисля, че преобладаващата част от хората знаят кои са те. И им е писнало. Хора идват при мен и казват - омръзна ни. Те виждат, че има такива случаи, при които възтържествува правосъдието. Тези, които извършват престъпления в България, трябва да бъдат осъдени и да отидат зад решетките. Хората обаче виждат, че невинаги става така. Затова се опитах да генерирам дискусия. Знам, че промените се случват бавно. За една нощ не може. Изисква се дългосрочен ангажимент. И не става дума само за това правителство или за конкретен министър, съдия или прокурор, а общо за българите. Да се изправят, да отстояват своите позиции и права и да кажат - стига толкова. Това правителство наистина е отбелязало голям напредък при борбата с организираната престъпност и корупцията. Но хората виждат, че има още много какво да се свърши. Защото не става дума за арестуване, а за добрата работа на прокуратурата и да се гарантира, че тези, които са нарушили закона, са зад решетките.

Станете почитател на Класа