23 октомври е разумна дата за изборите

23 октомври е една разумна дата, имайки предвид сравнително кратките законови граници, в които трябва да се вместят местните и президентските избори. Двата вида избори предполагат наличието на втори тур и заради технологичното време за обработка на резултатите вторият тур по всяка вероятност ще бъде около 7-8 ноември. Седмица по-рано или по-късно не е фатално и не е решаващо. Досега всички опити технологично да се печелят избори с изместване на датата по към лятото, когато част от електоратът е по-активна, а друга – не, са показали, че не водят до успех. По-ранната дата на изборите по принцип е по-затрудняваща за налагането на нови кандидати, на нови лица, защото имат по-малко време да станат известни на обществеността. Но 23 октомври е разумна дата и при добра кампания кандидатите могат да представят убедително позициите си.
Що се отнася до предложението ЦИК да бъде постоянно действащ орган, то се прави отдавна. В което няма нищо лошо. Даже бих казала, че ще улесни взаимодействието на изборните администрации.
За мен проблемът е друг. Акцентът да се постави не върху политическото представителство, а да се постигне достатъчно широк консенсус, така че избирателната комисия да има достатъчно отговорни административни функции, които да следят за стриктното спазване на закона и приложението му. И да няма съмнение за политически натиск при взимането на едно или друго решение. Струва ми се, че ако има дявол в детайлите, то е в действието на ЦИК, а не толкова в това дали ще бъде постоянно действаща или не.
Когато ЦИК се сформира месец-два преди изборите, тя има толкова много функции и толкова малко време да помисли върху по-дългосрочни проблеми. Когато ще бъде постоянно действаща, ще има възможност да съсредоточи дейността си примерно върху съгласуването на данните на общините, за да бъде решен един много съществен проблем. Не е възможно националната статистика да дава 6,1 млн. пълнолетни лица, а служба ГРАО да обявява 7 млн. Затова превърне ли се в постоянно действащ орган, би трябвало да има по-съществени административни функции, като например уточняването на избирателните списъци.

Станете почитател на Класа