След сделката за бюджета в САЩ предстоят нови битки

Американският президент Барак Обама подписа проектозакона за разходите в краткосрочен план, с което избегна блокиране работата на правителството. Това е компромисното споразумение с Републиканската партия, което ще доведе до още по-сериозни усилия за намаляване на дефицита.
Демократите от партията на Обама и републиканците разполагаха само с един час, преди в полунощ да изтече крайният срок за сключването на споразумение за бюджета, което да намали разходите за последното шестмесечие на фискалната година с около $38 млрд.
След постигнатия компромис за разходите, който се очаква да запълни дупката в бюджета и благодарение на който федералното правителство ще продължи да работи, докато споразумението не бъде одобрено официално, Обама подчерта, че Вашингтон е отворен, като демонстративно посети мемориала на Линкълн. „Исках само да ви кажа, че тъй като Конгресът успя да преодолее разногласията си, това място днес е отворено и всеки може да се наслади на посещението си“, заяви той от стълбите на паметника.
Сделката, която бе подписана в петък вечерта след яростни спорове, свързани с разходите и със социални проблеми, като правото на аборт, избегна блокирането на администрацията, което щеше да отслаби икономическото възстановяване на САЩ. Освен това предотврати и принудителните отпуски на 800 000 федерални служители, забавянето на паричните преводи за войските в Афганистан и Ирак и затварянето на националните паркове и паметници.
Обама заяви, че са били направени някои болезнени компромиси. „Ако обстоятелствата бяха благоприятни, никога не бих направил тези съкращения. Но не биваше да позволяваме изходът от този важен дебат да се предопредели от политически въпроси и разногласия по социални проблеми, които нямат връзка с него“, допълни той в седмичното си радиообръщение.

Пречки, свързани с дефицита

Споразумението разгневи някои демократи, които заявиха, че несправедливо наказва американците от работническата класа, тъй като те поемат тежестта на остатъчните ефекти от рязката икономическа рецесия, в която страната изпадна, след като Обама се договори през декември да намали данъците за богатите американци. „Тези решения са лоши. Мисля, че са лоши и за американската икономика“, заяви пред MSNBC конгресменът Елиът Енджъл.
Републиканците веднага подчертаха, че договореността не означава, че са готови да направят компромис на фона на усилията на правителството да се справи с дефицит, който се очаква да достигне $1,4 трилиона през тази година.
„Вашингтон не ви казва цялата истина за мащаба на проблемите, пред които сме изправени“, заяви в съботното радиообръщение на републиканците конгресменът Пол Райън, който обяви бюджетен план, целящ да се спестят $6 трилиона през следващите десет години, отчасти чрез съкращаване на средствата за държавните здравни програми за по-бедните и възрастните американци.
Белият дом даде да се разбере, че очаква нови трудности с финансирането. Висши служители на администрацията заявиха пред репортери, че споразумението е било доказателство, че партиите са в състояние да си сътрудничат по въпроси като увеличаването на тавана на дълга и съкращаването на дефицита. „Споразумението от тази вечер представлява изключително важно послание към американския народ и в него е надеждата ни, че нашите лидери ще успеят да постигнат съгласие и ще предприемат най-голямото годишно съкращение на разходите в историята на страната ни“, заяви един от тях.
Правителството може да достигне настоящото ограничение от $14,3 трилиона за кредитните си програми до средата на май и тогава Конгресът допълнително ще трябва да повишава тавана на задлъжнялостта.
Конгресът трябва да одобри бюджета и за следващата фискална година, но противоречията по този въпрос сигурно няма да бъдат уредени чак до 2012-а, когато ще е предизборна година и Обама ще се готви за състезанието за втори мандат.

Разочарование и съкращения

Туристите, тръгнали на разходка из Вашингтон, заявиха, че са се успокоили от новината, че администрацията няма да спре работа.
„Нямаше да успеем да разгледаме музея „Смитсониън“, преди да дойдем да видим черешовите дървета, ако всичко беше затворено“, сподели Грег Колър от Харисбърг, Пенсилвания, който се разхождаше със съпругата и детето си под известните черешови дървета в столицата.
Кати Нелсън от Хънтсвил, Алабама, обаче сподели, че спирането на правителството щеше да е сигналът, от който се нуждае страната, за да се събуди и да разреши проблемите с дълга си.
Американците са известни със смесените си чувства към дефицитите – те искат ниски данъци, но не обичат да говорят за съкращения в държавните програми за здравеопазване, пенсиониране и социално осигуряване.
Докато демократите и републиканците си разменяха обвинения, а правителството се готвеше да спре работа, най-големият стимул за постигане на договореност бяха рисковете за мандата на Обама и за останалите политици и от двете партии, до които щеше да доведе един провал точно преди кандидат-президентската кампания.
Съкращаването на разходите беше победа за републиканците, които спечелиха контрола над Камарата на представителите през ноември благодарение на обещанията си да намалят държавния дълг. Председателят на Камарата на представителите Джон Бонър бе подложен на голям натиск от консерватори от собствената си партия, подкрепящи движението „Чаено парти“, да заеме по-твърда позиция.
Обама и демократите успяха да отблъснат опитите на републиканците да блокират финансирането на Организацията за семейно планиране, свързана с контрола на раждаемостта, която осигурява и условията за абортите, макар и не с държавни пари. Сделката все пак включи забрана да се използват федерални пари за аборти във Вашингтон – столицата, която се намира под юрисдикцията на Конгреса.

Станете почитател на Класа