Гръцкото табу за продажба на земя може да падне

Планът на Гърция да набере милиарди евро от държавни поземлени имоти може да се провали, ако правителството се поддаде на натиска да запази активите в държавни ръце, смята Милтос Камбуридис, управителен партньор в Dolphin Capital Partners.
Финансовият министър Георгиос Папаконстантину заяви в интервю този месец, че би предпочел да предложи на строителните предприемачи дългосрочни лизингови договори, въпреки че щял да разгледа и продажбата на по-малки активи. На 23 март правителството заяви, че „през следващите седмици“ ще представи в по-големи подробности плана за набиране на средства.
„Чуждите инвеститори няма да искат да купят на лизинг и да им се нарежда какво трябва да строят на терена“, заяви Камбуридис, който основа своята компания за частни капиталови инвестиции преди седем години. Dolphin, която е регистрирана на Британските Вирджински острови, строи седем луксозни курорта в Гърция, които според Камбуридис ще се нуждаят от 2 млрд. евро ($2,8 млрд.) инвестиции.
Папаконстантину има за цел да събере 50 млрд. евро от продажби на държавни активи и от имотни транзакции до 2015 г., за да намали гръцкия държавен дълг, който е най-големият в Европейския съюз като процент от брутния вътрешен продукт. До този момент гръцкото правителство предпочиташе да не продава недвижима собственост, за да избегне критики от страна на гласоподавателите.
„Продажбите на активи са важна част от усилията ни да стабилизираме нивото на дълга, въпреки че надали ще бъдат панацея“, заяви Силвио Перуцо, икономист в базираната в Лондон Royal Bank of Scotland Group Plc. Той окачестви целта на правителството като „много амбициозна“.
Гръцката икономика вероятно ще се свие за трета година под натиска на мерките за намаляване на разходите, които бяха предприети, след като миналата година страната се възползва от спасителен план на ЕС на стойност 110 млрд. евро.

Бюрократични спънки

Вероятно бюрокрацията в страната е това, което възпира някои инвеститори, казва Камбуридис, чиято компания трябвало да събере 2200 подписа от различни министерства и държавни агенции, за да спечели луксозните проекти. Няма единен координатор за изискваните многобройни разрешителни, казва той. „Това създава висок праг за влизане, което държи конкуренцията настрана, но не е от полза за държавата“, продължава Камбуридис. Правителството предприема „бавни“, но важни стъпки за подпомагане на големите проекти, като ускорява процеса за изваждане на разрешителни например и класифицира вилите като туристически продукт, така че предприемачите да имат правото да изграждат такива в курортите.
Dolphin, която е купила 1650 хектара земя в Гърция за застрояване от 2006 г. насам, няма да придобива държавни терени, ако не получава безусловно право на собственост, казва Камбуридис.
„Правителството отправя смесени сигнали, макар да вярвам, че ще намери начин да отговори на нуждите на инвеститорите“, казва Янис Перотис, управителен директор на базираната в Атина CB Richard Ellis Atria. Неговата компания, филиал на най-големия посредник за търговски площи, препоръчва транзакции в Гърция и Кипър.
Dolphin Capital Investors, звеното на Dolphin за инвестиции в недвижими имоти, строи курорти на места като полуостров Пелопонес и остров Крит. „Вилите са най-доходната част от един такъв проект и към тях се ориентират всички инвеститори“, казва Камбуридис. Той изчислява, че за една година могат да бъдат продадени 25 хиляди вили, което ще генерира €10 млрд. и ще даде сериозен тласък за брутния вътрешен продукт.
Проучване на MRB Hellas от 27 февруари показва, че 58% от респондентите искат държавната земя да бъде застроена, но не и продадена. От тях 66% подкрепят законодателните текстове, които ще спрат продажбата на публични имоти. Премиерът Георгиос Папандреу заяви на 15 февруари, че ще предложи подобна забрана.
„Гръцкият народ иска хем да е сит, хем агнето да остане цяло“, казва Камбуридис. „Имат грешна представа за собствеността, сякаш продадената земя ще бъде изнесена в друга държава.“
Повечето предприемачи предпочитат сделки, с които получават пълно владение върху терена, защото това им позволява да строят жилища, които после да бъдат реализирани директно на пазара, казва Перотис.
Продадената от държавата земя ще остане със свободен обществен достъп, посочва Камбуридис. Инвестициите, привлечени чрез тези сделки, ще създадат работни места и ще се отразят добре на икономиката при високата безработица, която стигна 14,2% през четвъртото тримесечие, най-високото й равнище от въвеждането на еврото.
Държавната агенция за управление на недвижими имоти Hellenic Public Real Estate Corporation вече обяви, че 20 парцела, включително на егейския остров Самос и пристанищния град Лаврио, ще бъдат предложени за застрояване, а „собствеността ще остане на гръцкото правителство“.
Камбуридис започва кариерата си в Goldman Sachs Group Inc., където работи по сделки с недвижими имоти и дялово инвестиране във Великобритания, Франция и Испания. По-късно става основател и главен съдружник в Soros Real Estate Partners, след което създава Dolphin.

Ясен процес

„Офертите безспорно са привлекателни“, казва Камбуридис. „Нещата зависят по-скоро от способността на правителството да осигури ясен процес на продажба.“
Гърция има върху какво да работи, след като е единствената европейска страна без централизиран имотен регистър. Около 40% от вписаните държавни терени са оспорвани, а при други 25% няма достатъчно данни за правния им статут и са „съмнителни“, заяви пред законодателите Папаконстантину по-рано тази година.
Тромавите процедури за одобрение и множеството спорове около собствеността върху земята, завършващи с дълги съдебни битки, са двата основни фактора, възпрепятстващи чуждестранните инвестиции. Jones Lang LaSalle нарежда Гърция на 29-о място в своя Global Real Estate Transparency Index за 2010 г. след Испания, Италия и Португалия.
„Правителството тепърва ще доказва, че може да прилага новите закони“, казва Камбуридис. „Привличането на чуждестранни инвестиции ще е по-трудно без добър план за използване на земята и пълен имотен регистър.“

Станете почитател на Класа