Свидетели сме на политическа разправа

Румен Такоров, депутат от Коалиция за България

Очевидно е, че управляващите упражняват натиск върху кметовете от опозицията. Тази тенденция се наблюдава от последните месеци на 2010 г. и с наближаването на изборите се засилва. Вижте само вестниците от четвъртък например. Съобщава се, че всички кметове от Великотърновска област са санкционирани за нарушения в договорите за обществени поръчки. Е, как пък нито един кмет да не беше прескочен? Това е целенасочено на практика. В област Търговище, където няма нито един от ГЕРБ, повечето също са подложени на подобен натиск, независимо по какъв начин – било с проверки по линия на Сметната палата; дали разследвания по измислени поводи и после: защо кметовете не си вършат работата.
Мисля, че няма разлика в това, което се извършва на национално ниво спрямо бившите министри от предишните правителства, и това, което се прави с кметовете. Видимо е, че това се прави с предизборна цел. Но погледнете – кой от обвинените министри е осъден. Имаше общо над 50 обвинения срещу предишни министри. Ето, Николай Цонев го оправдават по четвърто дело. Но знаете ли, колко нерви му коства всичко това?
Така е и с местните власти. Друг пример – с кмета на Попово Людмил Веселинов. Той има 7 дела срещу себе си. По такива поводи, които нямат нищо общо с работата му, но само и само да бъде натискан, въпреки че е доайенът между кметовете, защото управлява пети мандат.
Навсякъде се упражнява натиск с всякакви средства върху хора от опозицията. Неслучайно и от Синята коалиция говорят за такъв натиск върху местните власти. Но същото се отнася и за бизнеса. При ГЕРБ който не е с тях, значи е враг. Следват проверки след проверки, данъчни ревизии.
Ние от Коалиция за България ще използваме всички разрешени от закона средства, всички правни мерки, за да защитим своите кметове въпреки удобните поправки, които ГЕРБ направиха в Закона за Сметната палата, в Изборния кодекс. С една много ясна уговорка: за тези, които образно казано, са бъркали в меда и са си облизвали пръстите, защита не може да има.

Станете почитател на Класа