IN MEMORIAM Отиде си художникът Кольо Карамфилов

Художникът Кольо Карамфилов почина внезапно днес в пловдивска болница след усложнение от перитонит. Той отпразнува 50-годишен юбилей в края на 2013 година.

Карамфилов е бил приет в Хирургията след получен кръвоизлив в къщата си в село Садово.

Карамфилов, който е един от създателите на пловдивската авангардна група "Ръб", работи в почти всички съвременни и не толкова жанрове на визуалните изкуства - графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис. Творбите му са с изпълнени с колорит, въпреки че е далтонист.

Съпруг е на дъщерята на актьора Наум Шопов - Лиза.

Кольо Карамфилов е български артист - художник и график. Един от създателите на пловдивската авангардна група Ръб.

Кольо Карамфилов работи в почти всички съвременни и не толкова жанрове на визуалните изкуства - графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис.

Кольо (Николай) Илиев Карамфилов е роден на 7 декември 1963 в Пловдив. Завършва Средно художествено училище Сценични кадри в Пловдив. Не пожелава да следва в Художествената академия тъй като напредва по-бързо от студентите там и открива сам много от необходимите му знания, за да се изразява в изкуството. Съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди, които отварят пътя му у нас.
През 1989 създава Група Ръб и един от идеолозите на артистичната организация, както и един от първите, които я напускат през 1992. По-късно създава група Диско 95 с някои от членовете на Ръб, но тя също се разпада.

След 10 ноември 1989 Кольо Карамфилов се мести в София където живее със съпругата си Ина Дамянова - керамик.Двамата имат син Росен. Малко след като става на 2 години, лекарите му откриват детска церебрална парализа. Въпреки че болестта уврежда двигателните му способности, Росен е с напълно запазен интелект и притежава страхотен глас. Баща му полага неимоверни усилия, за да помога на сина си и да му събира пари за лечение.

Печели Голямата награда на Първото Международно триенале на графиката в София. През 2002 се раззвежда с Ина Дамянова, а няколко одини по-късно заживява с дъщерята на актьора Наум Шопов - Лиза. През 2009 Кольо Карамфилов и Лиза Шопова се женят.

Кольо Карамфилов има ясно изразен характер в скулптурата и в графиката. Прави живопис със сложни цветове въпреки че е далтонист. Създава и много модерни произведения за групите Ръб и Диско 95, но бързо се отказва от съвременните форми в арта.

Ръководи галерия в Стария град в Пловдив.

Станете почитател на Класа