Телевизионери откриха неизвестен портрет на Ван Дайк

Експертите от британското телевизионно предаване Antiques Roadshow на BBC One, което прави оценки на антикварни образци, откриха неизвестна досега творба на големия фламандски художник Антони ван Дайк, съобщи сайтът на BBC News, цитиран от Lenta.ru.
Специалистите разпознали почерка на художника в платно, донесено от Джейми Маклауд, свещеник в приют в северен Дербишир. В предаването той обяснил, че купил „Портрет на магистрат от Брюксел” (Portrait of Magistrate from Brussels; около 1634) за 400 GBP от антикварен магазин, защото му харесала позлатената рамка.
Творбата била забелязана от експерта на Antiques Roadshow Филип Моулд, който предположил, че може би това е оригинал на Ван Дайк. Той препоръчал картината да бъде реставрирана и предоставена на специалисти по творчеството на фламандския майстор. С уточняване на авторството на произведението се заел един от най-големите специалисти в света - д-р Кристофър Браун, директор на Ashmolean Museum в Оксфорд, който потвърдил хипотезата на своя колега.

Предполага се, че картината била подготвителен ескиз за голям групов портрет, в който през 1634 г. маестрото нарисувал седем брюкселски съдии. За съжаление, тази творба не е запазена до наши дни.

Картината, която отец Маклауд купил от Чесшир, сега е оценена за 400 хил. GBP. Свещеникът смята да я продаде и със спечелените средства да подпомогне закупуването на нови църковни камбани.

Портретът на брюкселския съдия е най-голямата „находка” в 36-годишната история на Antiques Roadshow, чиято водеща Фиона Брус  сподели, че е изключително развълнувана от това откритие.
В началото на 1621 г. Ван Дейк заминава за Острова, където рисува в двора на крал Яков VI Шотландски или крал Джеймс I, но скоро се върнал в родния Антверпен, Белгия. След това, за известно време, той живее в Генуа, Италия, а през 1632 г. отново отива в Лондон, където е посветен в рицарско звание, а година по-късно е удостоен и с титлата „кралски художник”. Около 1638 г. Ван Дайк рисува поредица от изключителни портрети на крал Чарлз I, на неговата съпруга Анриет Марии на техните деца.
В края на ноември т.г., британската The National Portrait Gallery разпространи апел към ценителите на изобразителното изкуство за събирането на средства, с които да бъде откупен и да остане в страната великолепен автопортрет на Ван Дайк от 1641 г., който частен колекционер смята да изнесе в чужбина. Необходимата сума е 12.5 млн. лири.

Станете почитател на Класа