The Economist:Путин планира да унищожи долара. Срещата на върха на БРИКС ще предизвика голям взрив, унищожавайки санкциите

The Economist:Путин планира да унищожи долара. Срещата на върха на БРИКС ще предизвика голям взрив, унищожавайки  санкциите
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.10.2024
  • Share:

Бързо разрастващият се клуб БРИКС хвърля предизвикателство на доминацията на водения от Запада ред. На срещата на върха тази седмица Путин се надява да създаде нова глобална финансова система, която ще защити Русия и нейните съюзници от санкции и ще сложи край на господството на САЩ.

 

 

„Системата, която Русия нарича BRICS Bridge, ще бъде създадена в рамките на една година и ще позволи на страните да извършват разплащания, използвайки цифрови платформи, управлявани от техните собствени централни банки без външно влияние. Това ще осигури евтини и бързи транзакции, които ще представляват интерес за страните с развиващи се икономики“, се казва в статията.

Западните чинoвници се опасяват, че новата схема има реален потенциал да трансформира глобална финансова система, която от много е смятана за остаряла. Може да се използва и за заобикаляне на санкциите и борба с доминацията на долара на световния пазар.

Станете почитател на Класа