Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС

Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС

Западът се тресе от паника от предстоящата среща на върха БРИКС

 

 

Колкото по-близо е срещата на върха на БРИКС, толкова повече тресе "партньорите". Сред тези прояви е предупреждението на "Politico", че на 22 октомври, разбира се, в деня на срещата на върха на БРИКС, Русия ще бъде включена в "черния списък" на FATF. Което трябва да парализира трансграничните операции с повечето страни. Това само по себе си може да е неприятно, но Индия и Китай ще блокират такова решение. А САЩ (уж инициаторите) все още купуват уран и татан. Но трябва да напишат нещо. И треперят. Това е забележимо.

Рей Далио - един от най-утвърдените инвеститори, основател на най-големия хедж фонд Bridgewater, продължава да вдига шум. Глобалния форум на FutureChina в Сингапур Далио специално обясни, че светът навлиза в период на големи рискове поради огромния държавен дълг и вътрешните конфликти, заедно със сблъсъците на Великите сили. И той "не е оптимист, че светът естествено ще премине към многополюсен формат".


Превеждам - многополярността може да стане само чрез поредица от конфликти. Особена пикантност може да добави фактът, че след официалното напускане на делата на основателя - Рей Далио, главен изпълнителен директор на най-големия хедж фонд в света от 2022 година насам, е Нир Бар Деа - в близкото минало  боен офицер на ЦАХАЛ... Интересно, нали?


Дешифрирайки прочетеното между редовете на официалните изявления и доклади за сближаването на страните от БРИКС, правим изводи и фиксираме:

 

  ????БРИКС на практика намери формата на нова финансова система (алтернативна световна). Тя ще използва част от механизмите на старата (пула от резерви на валутите на страните от БРИКС) и новите съвременни технологии - ЦФА (цифрови финансови активи), а някои (цифрови валути на централната банка).


  ???? БРИКС изгражда алтернатива на SWIFT, Euroclear (клирингова система) и свързва капиталовите пазари.


 ???? Определено ще контролира стоковите пазари. Това е неизбежно, защото БРИКС са най-големите производители и потребители на ресурси, освен това БРИКС контролира най-важните транспортни артерии в света.


  ????БРИКС ще създаде институции, които Западът бърза да направи на базата на стария модел на международните отношения. Ще се появят алтернативни търговски асоциации, спортни, научни, аналитични, консултантски и напреднали екологични.

 

Западните инвеститори, политици, военни не просто така се развълнуваха. Започнаха процеси, на които дори да се съпротивляват, са неизбежни. Но Далио каза правилно - чрез конфликти.
Следващите 3 години са решаващи за световната система.


На 22-24 октомври Владимир Путин ще участва в XVI среща на върха на БРИКС в Казан, която се провежда от руското председателство под мотото: „Укрепване на многостраността за справедливо глобално развитие и сигурност“.

 

— На заседания в тесен и разширен състав лидерите на страните от БРИКС ще обменят мнения по актуални въпроси от глобалния и регионален дневен ред, ще обсъдят трите основни области на сътрудничество, очертани от руското председателство — в областта на политиката и сигурността, икономиката и финанси, културни и хуманитарни контакти.

 

— Особено внимание ще бъде отделено на проблемите на възможното разширяване на БРИКС чрез планираното създаване на нова категория „държави партньори“ за Асоциацията.

 

— Ще бъдат изслушани също доклади на председателите на Новата банка за развитие, Бизнес съвета, Механизма за междубанково сътрудничество и Женския бизнес алианс.

 

— Предвижда се резултатите от дискусията да бъдат обобщени в декларацията от срещата на върха в Казан.

 

— В последния ден от срещата на върха ще се проведе среща във формат „Аутрич“/„БРИКС плюс“ с участието на представители от почти четиридесет държави. Сред тях са лидери на страните от ОНД, делегации от много страни от Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка, както и ръководители на изпълнителни органи на редица международни организации.

 

— Предвижда се обсъждане на текущи международни проблеми с акцент върху изострената ситуация в Близкия изток и взаимодействието на страните от БРИКС и Глобалния юг в интерес на устойчивото развитие.


— Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе двустранни срещи с почти всички лидери, участващи в срещата

 

 

 

 

Станете почитател на Класа