В Украйна вдигат данъците и въвеждат извънредна мярка "бий се или работи!". Постъпленията в бюджета са изчерпани

В Украйна вдигат данъците и въвеждат извънредна мярка "бий се или работи!". Постъпленията в бюджета са изчерпани
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.09.2024
  • Share:

В Украйна възможностите за финансови постъпления в бюджета на страната са почти изчерпани, в тази връзка е необходимо да се повишат данъците. Това заяви министърът на финансите на страната Серхий Марченко.

„Повишаването на данъците в Украйна е принудителна стъпка. Това решение ще се отрази на бизнеса, но другите възможности са почти изчерпани“, пише украинското издание LB.ua, като цитира думите на Марченко.

Тази година на Украйна й липсват 500 млрд. гривни за финансиране на армията. Не е възможно тези средства да бъдат получени от международните партньори, затова е взето решение за повишаване на данъците. През юли правителството предложи законопроект в този смисъл. Съответната комисия на Върховната рада разработи алтернативен такъв, който беше подложен на гласуване. Първият опит за приемане на законопроекта се провали - липсваха два гласа. 

В крайна сметка обаче Върховната рада одобри на първо четене законопроекта за увеличаване на данъците, необходими за нуждите на армията. Той предвижда увеличаване и разширяване на военния данък за частните предприемачи, 50% данък върху печалбата за банките през тази година, разширяване на кръга от потенциални инвеститори, на които държавата е готова да продава, и възможност за продажба на всеки държавен дял в банка, не само на 100%.

Разработени са четири стъпки за намиране на допълнителни бюджетни приходи, обясни украинският премиер Денис Шмигал. Една от тях е т.нар. икономическа резерва или, както го нарича правителството, принципът „бий се или работи!“, който предвижда въвеждането на редица мерки, които ще изведат пазара на труда на светло. Целта е да се увеличи броят на работните места, да се повиши средната работна заплата в отраслите за запълване на бюджета.

Шмигал обясни, че в момента в Украйна има по-малко от 8 млн. официални работни места, а за издръжката на армията са необходими поне 10 млн. 

„Има редица професии и работни места, които работят в сянка и не плащат данъци, а те са изключително важни за бюджета и въоръжените сили“, каза министър-председателят. 

Той допълни, че в държавата не може да има хора, които да стоят настрана по време на война.

„Хората трябва или да се бият, или да осигурят на тези, които се бият, всичко, от което се нуждаят“, заключи Шмигал.

Отбелязва се, че от началото на специалната операция Украйна е увеличила обема на вътрешните заеми, но в момента страната се е доближила до такава граница, когато тези заеми не създават нови разходи.

Според Марченко през първото тримесечие на тази година Украйна е получила само 10% от необходимия размер на чуждестранната помощ. Както отбеляза министърът, за тази година от партньорите ще бъдат получени 41,3 млрд. долара, а за следващата - 38,4 млрд. долара, като същевременно посочи, че плащанията могат да бъдат нестабилни.

Преди дни беше съобщено, че до края на 2025 г. публичният дълг на Украйна ще възлезе на 101,8% от БВП, а бюджетният дефицит е 19,4 % от БВП, което е по-малко от очаквания дефицит през 2024 г. (21,5 % от БВП) и от действителния дефицит през 2023 г. (20,4 % от БВП).

Руслан Калинчук - историк, мисионер, член на международното обществено движение „Другата Украйна“ - заяви, че украинската икономика е в агония. Според него се планира увеличаване на обема на вътрешните заеми, повишаване на данъка върху печалбата на банките и разширяване на базата на военния данък.

Украинският депутат Ярослав Железняк също обяви, че Министерството на икономиката на страната е потвърдило, че работи по въвеждането на „икономическа резерва“ и че един от възможните критерии за нея ще бъде нивото на заплатите на военнослужещите. Вероятно мярката ще позволи на Украйна ежегодно да попълва бюджета си с 40 млрд. гривни (970 млн. долара).

На 13 август международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейтинг на Украйна за неизпълнение на задълженията в чуждестранна валута до RD - Ограничен дефолт.

Станете почитател на Класа