Обстановката в Украйна - руските сили нанасят удари по Краматорск и Харков

Обстановката в Украйна - руските сили нанасят удари по Краматорск и Харков
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    23.09.2024
  • Share:
Петима души бяха ранени в резултат на руски обстрел тази вечер по украинския град Краматорск. Сред пострадалите е 16-годишно момиче, което е в тежко състояние, написа в Telegram ръководителят на администрацията на Донецка област Вадим Филашкин. 
 
По-рано руската армия атакува с управляеми авиационни бомби град Харков, където бяха ранени най-малко 21 души, включително три деца. Нанесени бяха щети на 18 жилищни сгради. Кметът Игор Терехов заяви, че в последно време руските бомбардировки стават все по-интензивни.
 
Руската армия продължава настъплението в Донбас, украинците са притиснати и в Харковска област, според неофициални източници.
 
Харков е подложен на атаки по суша и по въздух още от началото на руското пълномащабно нашествие преди две години и половина, но ударите от въздуха са особено интензивни през последните месеци.
 
Снощната атака стана повод за поредния призив на президента Володимир Зеленски към партньорите на Киев да му разрешат да използва по-мощните западни оръжия за удари по военни цели по-дълбоко на руска територия.
 
Украйна сама нанесе такива удари тази седмица, като използва дронове собствено производство, за да взриви погребите с боеприпаси на руската армия край Твер и Краснодар. Тези успехи засега нямат ефект върху руското настъпление в Източна Украйна.
 
Блогът DeepState, който се ползва с контакти в украинската армия и филтрира информацията от общодостъпни източници, помества карта, от която личи, че руските сили проникват все по-дълбоко в град Торецк, вече са на около 5 километра от Курахово.
 
На около 170 километра на север, в Харковска област, се очертава още една криза за украинските войски - там руската армия е само на 3 километра от река Оскол и са на път да разсекат отбранителните линии на левия бряг на реката.
 
Западните партньори на Киев се готвят да го подкрепят с нови оръжейни доставки, стана ясно по-рано тази седмица - за 375 милиона долара от Съединените щати, по предварителна информация главно снаряди за тежката артилерия и HIMARS; и за близо 400 милиона евро от Германия.
 
В писмото, с което от германското финансово министерство аргументират искането си към Бундестага да одобри допълнителните разходи, се посочва, че военната ситуация в Украйна се влошава и че е налице "сериозен риск" без съществено увеличение на материалната подкрепа Украйна да понесе поражение.

Станете почитател на Класа