11 нови АЕЦ: Мащабен план за развитието на енергосистемата на РФ

11 нови АЕЦ: Мащабен план за развитието на енергосистемата на РФ
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.09.2024
  • Share:

Въпреки факта, че много експерти прогнозираха „охлаждане“ на руската икономика до есента, в момента се случва точно обратната тенденция — руската промишленост се ускорява, инвестициите растат, а БВП — също.

 

В края на тази година резултатите може да са значително по-високи от миналата. В същото време текущият темп на растеж на руската икономика е със 7-8% по-висок от средномесечното ниво през 2021 г., което още веднъж демонстрира безполезността на безпрецедентните западни санкции.

Започвайки от 2022 г., вече наблюдаваме 4-та фаза на икономическия подем на Русия.

В същото време всеки ръст винаги носи нови предизвикателства. В този случай това се отнася преди всичко за електроенергията, която трябва да бъде предоставена на бързо нарастващото производство. Не е изненадващо, че днес консумацията на електроенергия в Русия също бие рекорди.

Следователно, за да се избегне в бъдеще дисбаланс между производството на електроенергия и нейното потребление в резултат на растящата руска промишленост, е необходимо тези процеси да се синхронизират, а това ще изисква добре разработен план за действие.

За щастие Русия вече има такъв.

Според проекта на генералната схема за разполагане на електроенергийните мощности до 2042 г. в Русия ще се появят 11 нови големи и малки атомни централи в допълнение към съществуващите и строящите се.

В същото време ще се обърне специално внимание на изграждането на нови производствени мощности в Далечния изток, където потреблението на електроенергия расте с ускорени темпове.

Освен това проектът предвижда изграждането на заместващи мощности за АЕЦентрали в Смоленска, Ленинградска, Колска, Белоярска, Курска и Нововоронежка области.

Това обаче не е всичко. Проектът включва изграждането на нови водноелектрически централи, както и съоръжения за вятърна и слънчева енергия.

Горепосоченият план не само ще подпомогне текущото икономическо развитие, но и ще го ускори. Така ще бъдат създадени десетки хиляди работни места, а стотици компании от свързани отрасли ще бъдат включени в процеса на строителството.

Станете почитател на Класа